Italia să relaxeze restricţiile anti-COVID-19. Potrivit restricţiilor, persoanele care vin în contact cu o persoană infectată trebuie să rămână 7 zile în autoizolare dacă sunt vaccinate şi 10 zile dacă nu sunt vaccinate, relatează Reuters. 

Experţii susţin că fiecare persoană testată pozitiv are, în medie, 10 contacţi apropiaţi, ceea ce înseamnă că în două săptămâni un milion de persoane pot fi infectate cu coronavirus sau autoizolate.

„Asta ar însemna că 10 milioane de contacţi trebuie trimişi în carantină, iar acest lucru nu este posibil”, a declarat Nino Cartabellotta, şeful fundaţiei de sănătate Gimbe.

„Este clar că în acest moment şi având în vedere rapiditatea de transmitere a variantei Omicron trebuie să schimbăm modul în care intervenim, altfel ne îndreptăm spre un lockdown generalizat”, a declarat virusologul Fabrizio Pregliasco.

Franța introduce măsuri mai dure legate de COVID-19

Premierul francez Jean Castex a anunțat că guvernul reduce perioada recomandată pentru doza booster de vaccin COVID-19 de la patru la trei luni. Castex a mai spus că pentru următoarele trei săptămâni, toate adunările publice vor fi limitate la 2.000 de persoane pentru evenimentele indoor și la 5.000 de persoane pentru evenimentele în aer liber, potrivit Reuters.

Consumul de băuturi și alimente va fi interzis în mijloacele de transport pe distanțe lungi, precum și în cinematografe, iar munca la domiciliu va deveni obligatorie cel puțin trei zile pe săptămână, acolo unde este posibil. Guvernul a decis, de asemenea, ca măștile de protecție să fie obligatorii în aer liber, în centrele orașelor.

Anglia nu va introduce restricții suplimentare COVID-19 pentru Revelion

Nu vor exista restricții suplimentare legate de COVID-19 în Anglia înainte de trecerea în noul an, a spus secretarul de sănătate britanic, Sajid Javid. Oficialul a precizat însă că oamenii ar trebui să „rămână precauți” și să sărbătorească în exterior ajunul Anului Nou, dacă este posibil, relatează BBC.

„Când vom intra în noul an, desigur că vom evalua dacă trebuie să luăm alte măsuri, dar nu introducem momentan nimic în plus, cel puțin până atunci”, a spus el. Între timp, Anglia a raportat un număr record de cazuri pentru ziua de Crăciun. Cifrele au arătat 113.628 de noi infecții în Anglia pe 25 decembrie, 103.558 pe 26 decembrie și 98.515 pe 27 decembrie. În perioada Crăciunului au fost publicate doar date parțiale despre COVID.