Decizie de ultimă oră! Noi măsuri drastice au intrat în vigoare în cursul zilei de luni, 10 ianuarie, în Italia și vizează persoanele nevaccinate.

Premierul Mario Draghi, critici fără precedent la adresa conaţionalilor săi

Astfel, acestea nu vor putea intra în baruri, restaurante și totodată nu vor putea folosi transportul public intern, chiar dacă prezintă un test negativ de COVID, scrie Euronews.

Totodată, în cadrul unei conferințe de presă pe care a ținut-o luni, premierul Italiei, Mario Draghi a lansat un atac dur la adresa persoanelor care refuză să se imunizeze. Mai exact, oficialul italian i-a criticat pe cei care nu s-au vaccinat anti-COVID, despre care a afirmat că sunt cauza “majorității problemelor”, în condițiile în care țara suferă de o răspândire majoră a variantei Omicron.

„Cea mai mare parte a problemelor cu care ne confruntăm astăzi se datorează faptului că există persoane nevaccinate” care “sunt mult mai susceptibile să dezvolte forme grave ale bolii” și “pun spitalele sub presiune”, a declarat Draghi.

Pe de altă parte, există și excepții. Mai exact, persoanele care s-au vindecat recent de COVID-19 sunt exceptate de la noua regulă, care va fi în vigoare până la 31 martie.

Măsuri drastice anunțate de Italia

În ceea ce privește evoluția pandemiei de COVID în Italia, în doar 24 de ore, țara a raportat peste 100.000 de noi infectări. Referitor la campania de vaccinare în schimb, peste 86% dintre persoanele cu vârsta peste 12 ani au fost vaccinate și aproximativ 15% dintre copiii cu vârste cuprinse între cinci și unsprezece ani au primit primul vaccin.

Amintim faptul că pe lângă restricțiile drastice impuse pentru persoanele nevaccinate, Italia a a mai anunțat în cursul săptămânii trecute o altă măsură. Mai exact, Guvernul a anunțat că vaccinarea pentru persoanele cu vârsta de peste 50 de ani va fi obligatorie începând cu 15 februarie.

În ceea ce îi privește pe cei care refuză în continuare să se imunizeze și se încadrează în această categorie de vârstă, potrivit Executivului italian, nerespectarea acestui mandat va atrage o amendă de 100 de euro.

Trebuie menționat faptul că Italia se numără printre cele mai afectate țări de pandemia de COVID. Totodată, ea a fost și prima țară europeană care a fost afectată de coronavirus la începutul anului 2020. Bilanțul din Italia arată tragic. Potrivit datelor făcute publice de autorități, pandemia de COVID a dus la 140.000 de decese.