Este cea mai importantă veste a momentului. Vor să ne vaccineze regulat împotriva COVID!

Guvernele se pregătesc să vaccineze regulat populația împotriva coronavirusului

Cel care a oferit o confirmare în acest sens, este chiar șeful Moderna. Acesta a susținut că guvernele se pregătesc să vaccineze regulat populația împotriva COVID. Stephane Bancel a susținut că există o cerere mare din partea guvernelor, care se pregătesc pentru vaccinarea regulată a populației împotriva coronavirusului.

În tot acest timp, Pfizer se pregătește să mai scoată un nou vaccin. Directorul companiei, Albert Bourla, a anunțat că un vaccin dedicat combaterii variantei Omicron va fi gata în luna martie a anului curent. El a susținut, într-o declarație la CNBC, că vaccinul anti-Omicron va viza, de asemenea, și celelalte variante de COVID-19.

„Sperăm că vom obține un produs ce va oferi o protecție mult mai bună, în special împotriva infectărilor, pentru că, în prezent, protecția oferită de actualele vaccinuri împotriva spitalizărilor și formelor grave de boală este rezonabil de bună, cât timp te-ai vaccinat cu trei doze”, a estimat el.

Apare un nou vaccin anti-Omicron

Potrivit acestuia, nu este clar dacă va fi necesară vaccinarea cu a patra doză. Pfizer va derula, însă, cercetări în acest sens. La rândul său, Stephane Bancel, directorul Moderna, a spus că societatea sa farmaceutică lucrează la un vaccin anti-Omicron care să fie disponibil în toamna acestui an. Acesta va intra în curând în procedura de testare clinică.

Trebuie spus că datele colectate în Marea Britanie și interpretate de Agenția de Siguranță Sanitară din această țară arată că vaccinurile Pfizer și Moderna, bazate pe tehnologia ARN mesager, sunt eficiente în proporție de doar 10% împotriva infectărilor simptomatice cu varianta Omicron, la 20 de săptămâni (cinci luni) de la a doua doză.

Dozele suplimentare au o eficacitate de 75% împotriva infecțiilor simptomatice, indică studiul agenției britanice. Totuși, imunizarea cu două doze încă asigură o bună protecție împotriva îmbolnăvirilor severe, arată sursa citată.

În acest moment, Israelul vaccinează deja cu a patra doză persoanele cu vârste de 60 de ani și peste. Pe lista celor imunizați împotriva COVID se mai află și lucrătorii din domeniul medical și persoanele cu sistemul imunitar slăbit. Conform studiilorr israeliene, a patra doză de vaccin crește de cinci ori nivelul de anticorpi specifici COVID la o săptămână de la injectare.

În România, situația nu este una tocmai bună. Cele mai multe cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 faţă de ultima raportare sunt în Bucureşti – 729 şi în judeţele Cluj – 440, Timiş – 327, Constanţa – 318, Suceava – 233 şi Ilfov – 196, a informat, luni, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).