S-au încheiat alegerile preliminare organizate de cele şase partide de opoziţie din Ungaria, ce au avut drept scop găsirea persoanei ce se va lupta cu Viktor Orban, la alegerile parlamentare de anul viitor, pentru ocuparea postului de prim-ministru.

Alianţa partidelor de opoziţie din Ungaria

Reamintim că, după ce au pierdut parlamentarele din 2018, partidele de opoziţie din Ungaria au format o alianţa pentru a contracara Fidesz şi KDNP la următoarele alegeri, cele din 2022. Aceste alegeri preliminare au avut drept scop desemnarea candidaților în circumscripțiile uninominale, precum şi persoana ce va candida pentru funcția de premier al Ungariei.

Mai bine de 634.000 de oameni au participat la alegerile pentru desemnarea candidaților comuni în circumscripțiile uninominale.

Márki-Zay Péter ar putea deveni noul premier al Ungariei

Surpriza acestor alegeri preliminare este Márki-Zay Péter, conservatorul care a candidat ca independent şi va fi acum contracandidatul lui Viktor Orban în primăvara lui 2022.

El a ajuns în turul al doilea al alegerilor preliminare de pe locul al treilea, beneficiind de retragerea primarului Budapestei, Karácsony Gergely, în favoarea sa.

În turul al doilea, Márki-Zay Péter a devansat-o pe europarlamentarul Klára Dobrev (Convenţia Democrată – DK), soţia fostului premier ungar Ferenc Gyurcsany, notează G4Media.ro.

Istoric şi economist, a câştigat în 2018, ca independent, primăria oraşului Hódmezővásárhely

Klára Dobrev l-a felicitat pe Márki-Zay Péter pentru victoria sa, după numărarea a 60% din voturi. Acesta din urmă ar fi întrunit în jur de 58% din preferinţele de vot. 662.000 de persoane au participat la turul al doilea al acestor alegeri preliminare.

Márki-Zay Péter este primarul oraşului Hódmezővásárhely din sud-estul Ungariei, mandat pe care l-a câştigat ca independent în 2018, după ce localitatea a avut numai primari din partea Fidesz din 1990 încoace.

El are 49 de ani, este istoric şi economist, cu un doctorat în economie, este căsătorit şi are 7 copii. Se declară un creștin practicant, conservator, și este considerat un politician extrem de carismatic.