Ungaria se pune iarăşi contra Uniunii Europene, în scandalul momentului de pe continent!

Viktor Orban se ia din nou la trântă cu Bruxelles-ul! A semnat sâmbătă decretul controversat

Sâmbătă, premierul Viktor Orban a semnat un decret guvernamental, prin care salută decizia recentă a Tribunalului Constituțional din Polonia, potrivit secretarului de presă al premierului ungar, citat de agenţia MTI.

Viktor Orban cere astfel Uniunii Europene “să respecte suveranitatea statelor membre”.

“Întâietatea legislației europene se aplică doar în acele zone unde UE are putere, cadrul legal pentru aceasta este stabilit în tratatele europene”, citează MTI decretul guvernamental, potrivit Reuters.

UE trebuie să respecte identitatea națională a statelor, mai menţionează decretul ce poartă semnătura lui Viktor Orban.

Reamintim că joi, 7 octombrie, Tribunalul Constituţional din Polonia a decis că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, punând în discuţie un principiu-cheie al integrării europene.

“Organele europene acţionează dincolo de competenţele lor”, a spus atunci Julia Przylebska, preşedintele Tribunalului Constituţional polonez. Ea a denunţat “ingerinţa Curţii de Justiţie a UE în sistemul judiciar polonez” şi a enumerat o serie de articole din tratatele UE care, conform judecătorilor polonezi, sunt în contradicţie cu legea fundamentală a Poloniei.

Ce cred liderii europeni despre decizia luată în Polonia?

Reacţiile la nivel european au fost extrem de dure.

Decizia din Polonia “ridică îngrijorări serioase privind întâietatea dreptului european și autoritatea Curții de Justiție a Uniunii Europene. (…) Vom analiza în detaliu decizia Tribunalului Constituțional al Poloniei și vom decide pașii următori, Comisia nu va ezita să folosească puterea conferită de Tratate pentru a proteja aplicarea unitară și integritatea legislației UE”, se arată în mesajul Comisiei Europene.

“Verdictul din Polonia nu poate rămâne fără consecinţe. Întâietatea dreptului UE trebuie să fie incontestabilă. Încălcarea sa înseamnă contestarea unuia dintre principiile fondatoare ale Uniunii noastre. Facem apel la Comisia Europeană să ia măsurile necesare”, a scris şi preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, pe Twitter.

Alte voci au vorbit chiar despre excluderea din UE: “Este ceva extrem de serios (…) Acesta este un risc de facto de ieșire din Uniunea Europeană”, a fost reacţia lui Clement Beaune, ministrul francez pentru Afaceri Europene, adăugând că s-ar putea impune sancţiuni economice în acest caz.

Ungaria şi Polonia, care au aderat la Uniunea Europeană în 2004, sunt aliate în interiorul blocului comunitar, sprijinindu-se reciproc şi votând de multe ori în tandem, subliniază Reuters.

Guvenele populiste de la Budapesta şi Varşovia s-au contrat cu Comisia Europeană pe mai multe teme, de la libertatea presei, migrație, drepturile LGBT, până la independența justiției.