Joi, 7 octombrie, Tribunalul Constituţional din Polonia a decis că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, punând în discuţie un principiu-cheie al integrării europene.

Tribunalul Constituţional: Organele europene acţionează dincolo de competenţele lor

Guvernul partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) este implicat într-o serie de dispute cu UE pe teme care variază de la tribunale şi libertatea presei la drepturile LGBT. Cazul analizat de tribunal se referă la modificările pe care PiS le-a adus sistemului judiciar al ţării, transmit agenţiile Reuters şi AFP.

“Organele europene acţionează dincolo de competenţele lor”, afirmă Julia Przylebska, preşedintele Tribunalului Constituţional polonez. Ea a denunţat “ingerinţa Curţii de Justiţie a UE în sistemul judiciar polonez” şi a enumerat o serie de articole din tratatele UE care, conform judecătorilor polonezi, sunt în contradicţie cu legea fundamentală a Poloniei.

“Verdictul din Polonia nu poate rămâne fără consecinţe”

Reacţia la nivel european a fost rapidă şi fermă! David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, a declarat că o astfel de hotărâre nu poate rămâne fără consecințe.

“Verdictul din Polonia nu poate rămâne fără consecinţe. Întâietatea dreptului UE trebuie să fie incontestabilă. Încălcarea sa înseamnă contestarea unuia dintre principiile fondatoare ale Uniunii noastre. Facem apel la Comisia Europeană să ia măsurile necesare”, a scris preşedintele Parlamentului European pe Twitter.

La rândul său, Comisia Europeană a transmis că “va utiliza toate instrumentele” pe care le are la dispoziţie pentru a proteja întâietatea dreptului european.

Decizia din Polonia “ridică îngrijorări serioase privind întâietatea dreptului european și autoritatea Curții de Justiție a Uniunii Europene. (…) Vom analiza în detaliu decizia Tribunalului Constituțional al Poloniei și vom decide pașii următori, Comisia nu va ezita să folosească puterea conferită de Tratate pentru a proteja aplicarea unitară și integritatea legislației UE”, se arată în mesajul Comisiei Europene.

Polonia, ameninţată cu sancţiuni sau chiar excluderea din Uniunea Europeană

Legislația UE are întâietate în fața legislației naționale, inclusiv asupra prevederilor constituționale și, respectiv, toate deciziile Curții de Justiție a UE se aplică tuturor autorităților statelor membre, inclusiv instanțelor naționale, a reamintit Comisia Europeană.

“Este ceva extrem de serios (…) Acesta este un risc de facto de ieșire din Uniunea Europeană”, a fost reacţia lui Clement Beaune, ministrul francez pentru Afaceri Europene, adăugând că s-ar putea impune sancţiuni economice în acest caz.

“Noile evenimente din Polonia sunt foarte, foarte îngrijorătoare. (…) Trebuie să spunem clar că acest guvern din Polonia se joacă cu focul”, a declarat şi ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn.