Curtea Europeană de Justiţie a decis că măsura Ungariei de a-i ţine închişi pe solicitanţii de azil într-o zonă de tranzit la frontieră ar putea fi o încălcare a legislaţiei UE, potrivit DPA, citată de agerpres.

Totodată, judecătorii de la Luxemburg au stabilit că o astfel de detenţie este ilegală în Uniunea Europeană dacă nu a fost examinat mai întâi fiecare caz în parte.

Budapesta a fost criticată de Bruxelles pentru abordarea sa dură privind migraţia, care a fost în mod repetat atacată la Curtea Europeană de Justiţie.

Cazul actual a fost înaintat de patru solicitanţi de azil din Iran şi Afganistan care sunt închişi în zona de tranzit Roszke după ce au ajuns în Ungaria prin Serbia.

Budapesta a respins cererile

Budapesta a respins cererile lor de azil, susţinând că ar fi trebuit să facă sesizările în Serbia, o ţară de tranzit sigură.

Totuşi, Belgradul a refuzat să îi primească înapoi, justificând că nu au intrat ilegal în Ungaria şi prin urmare nu îndeplinesc condiţiile acordului de readmisie între cele două ţări.

Potrivit informațiilor, zona de tranzit Roszke este înconjurată de un gard înalt şi de sârmă ghimpată, în timp ce libertatea de mişcare a oamenilor este supusă unor limitări stricte.

Totodată, condiţiile de acolo echivalează cu detenţia, au stabilit judecătorii europeni.

O astfel de detenţie este ilegală „fără adoptarea anterioară a unei decizii motivate care să dispună respectiva detenţie şi fără să fi fost examinată proporţionalitatea unei astfel de măsuri”, a precizat instanţa.