Klaus Iohannis a provocat tensiune în Ungaria. O comisie parlamentară din Ungaria a condamnat declaraţiile preşedintelui României iar un oficial din Ministerul de Externe de la Budapesta a catalogat afirmaţiile o formă de „instigare la ură”, avertizând că Guvernul ungar va continua să apere comunitatea maghiară de „atacuri”.

Potrivit agenției MTI, citată de Mediafax, Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului Ungariei a adoptat în unanimitate luni o rezoluţie prin care condamnă recentele declaraţii „antiminorităţi” ale lui Iohannis despre comunitatea maghiară.

În plus, Levente Magyar, secretar de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, a menționat că afirmațiile ar putea fi folosite pentru „instigare la ură”. Potrivit acestuia, preşedintele Iohannis a acuzat recent Partidul Social-Democrat (PSD), care deţine majoritatea în Parlament, că „luptă pentru a le da Transilvania ungurilor”, în timp ce Guvernul României „poartă o luptă eroică” împotriva pandemiei de coronavirus. De asemenea, oficialul ungar a declarat că preşedintele României i-a catalogat „trădători” pe toţi cei implicaţi în discuţii cu oficiali ungari şi care nu resping ferm cauzele ungare.

Foto: INQUAM PHOTOS