Von der Leyen subliniază modul în care, în timpul pandemiei, costul gazelor a fost mai mic decât media, provocând „o creștere” odată cu redresarea post-Covid. Cu comunicările Comisiei UE de miercurea viitoare, va exista „un punct de plecare”, dar este clar că „pentru Europa există o problemă de stocare” care trebuie rezolvată, având în vedere că stocarea UE „este limitată”, adaugă Ursula von der Leyen.

Creșterea prețurilor la energie la nivel european

Creșterea prețurilor la energie „este o problemă serioasă, prețurile la gaz sunt în creștere” și Bruxelles intenționează să prezinte „o comunicare săptămâna viitoare”, în care „vom examina întreaga structură a prețurilor la energie”, a spus președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, la sosirea sa la Castelul Brdo, în Slovenia, pentru a doua zi de lucrări a summitului între liderii UE și omologii lor din Balcanii de Vest, scrie RAI NEWS.

„Pentru noi este foarte clar că, pe termen lung, va fi important să investim în surse regenerabile, care ne oferă prețuri stabile și mai multă independență”, a adăugat Von der Leyen, explicând că propunerea UE va fi discutată „la timpul potrivit” la summitul liderilor celor 27 de state membre din 21 și 22 octombrie, la Bruxelles.

Anunțul făcut de Von der Leyen

„90% din gaz este importat în Uniunea Europeană”, a reamintit președintele Comisiei UE, „în timp ce în sursele regenerabile suntem liderii producției”.

După creșterea din ultimele zile, a sosit faza de corecție pentru sectorul energetic. Viitorul asupra TTF folosit de operatori ca punct de referință pentru piața europeană a închis tranzacționarea de astăzi în scădere cu -13,39% până la 100,30 euro / MWh, după ce de dimineață a atins un nou maxim istoric de 146 euro / MWh.

Vânzările au fost determinate de semnalele de relaxare venite de la președintele rus Vladimir Putin, explică operatorii, potrivit cărora Rusia ar fi gata să-și aducă contribuția la stabilizarea pieței mondiale a energiei prin exportul unor cantități record de gaze naturale.