UPDATE

“Deblocarea acestui program este un prim pas vizibil pe care-l facem pentru accelerarea absorbţiei fondurilor europene. Această decizie a Comisiei Europene confirmă rezultatele măsurilor pe care Ministerul Fondurilor Europene a început deja să le implementeze cu Autoritatea de Management POS DRU. Acţiuni similare sunt derulate şi cu celelate Autorităţi de Management pentru a debloca şi celelate trei programe presuspendate: Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Sectorial Transport şi Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Conform sursei citate, în următoarele zile, "Comisia Europeană va relua plăţile pentru cererile de rambursare transmise în decembrie 2012, în valoare de 148 milioane de lei, cu aplicarea corecţiilor financiare temporare de 25%, aşa cum a fost agreat cu partea română".
Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a fost suspendat de către Bruxelles la începutul lunii august, care aurmare a deficienţilor identificate în ultimele 3 ani de zile.
"În cursul anului 2013, auditorii CE vor efectua alte două misiuni de verificare pentru POSDRU, în scopul ridicării corecţiilor financiare temporare de 25% aplicate cheltuielilor pe care România le va solicita Comisiei pentru rambursare", se menţionează în comunicatul Guvernului.

Calendarul acţiunilor şi cel al plăţilor din acest an urmează să fie făcut în perioada următoare.