Procurorul general Alexandru Stoianoglo a fost acuzat de autorităţi pentru corupţie, abuz de putere şi alte delicte, acuzaţii pe care opoziţia le consideră motivate politic.

„Lupta cu corupţia nu înseamnă lupta cu Procurorul General. Ei pur şi simplu vor procurorul lor de buzunar”, a declarat liderul partidului comuniştilor (PCRM), fostul preşedinte Vladimir Voronin, citat de Unimedia.

”Din tot Guvernul, doar 3 mai au câte ceva experienţă de lucru, restul sunt veniţi de prin ONG-uri, idee nu au ce trebuie să facă de fapt. Iată cum aleargă ambulanţele, aşa toată ziua. Această guvernare a scăpat toate lucrurile de sub control. Oamenii mor”, a adăugat fostul preşedinte prorus, cu referire la pandemie şi la guvernul instalat după câştigarea alegerilor legislative din luna iulie de către formaţiunea preşedintei proeuropene Maia Sandu, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS).

Președinta Maia Sandu a dorit înlăturarea procurorului general

Preşedinta Maia Sandu, care dorea înlăturarea acestuia, a declarat, după arestarea lui, că nimeni nu este deasupra legii. De asemenea, aceasta a promis și pedepse severe pentru corupţi. Procurorul general Alexandru Stoianoglo a fost arestat marţi şi suspendat din funcţie

Participanţii la protestul de duminică au adoptat o rezoluţie în care condamnă, printre altele, „justiţia televizată”, ”revenirea la metodele şi instrumentele regimului Plahotniuc, cu aceleaşi persoane compromise care slujeau interesului oligarhic”, ”subminarea absolută a principiilor universale ale statului de drept şi ale normelor constituţionale”. Ei au cerut în textul rezoluţiei ”încetarea derapajelor anticonstituţionale şi de degradare a statului de drept” şi ”eliminarea controlului politic asupra justiţiei şi sistemului procuraturii”, precum şi reintalarea în funcţie a procurorului general Alexandru Stoianoglo.

Procurorul consideră arestarea o răzbunare

El a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile după reţinerea sa pe 5 octombrie. Acesta consideră că arestarea sa este o răzbunare din partea Maiei Sandu şi că acţiunile acesteia readuc Republica Moldova în situaţia unui ”stat capturat”, conform Agerpres.