Instituția Prefectului – Județul Mureș a trimis luni un comunicat de presă prin care informează că, în urma creșterii numărului de cazuri de coronavirus, să prelungească perioada în care oamenii trebuie să poarte masca de protecție în spațiile publice deschise.

„Hotărârea CJSU Mureş a fost luată în urma datelor comunicate de către Direcţia de Sănătate Publică Mureş. Printre cele mai importante măsuri cuprinse în Hotărârea nr. 44 se numără prelungirea cu 14 zile a perioadei în care se aplică prevederile Hotărârii de Guvern nr. 856/2020 pentru Municipiul Târgu Mureş şi alte localităţi din judeţul Mureş, în funcţie de categoria de incidenţă în care acestea se află”, a arătat Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, într-un comunicat de presă.

Masca trebuie să acopere gura și nasul

Potrivit HG nr. 856/2020, purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise, în localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori.

Astfel, în localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori masca de protecţie este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile publice deschise, cum ar fi pieţele, târgurile, zonele de aşteptare (staţii de autobuz, peroane şi altele asemenea), falezele, zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, zonele pietonale comerciale etc.

Activitățile cu publicul au fost interzise în restaurante și cafenele

CJSU Mureş a interzis activităţile cu publicul în interiorul restaurantelor şi cafenelelor, a închis cinematografele, sălile de spectacole şi cele de jocuri de noroc pe raza celor 25 de unităţi administrativ teritoriale în care incidenţa cazurilor este mai mare de 3 la 1000 de locuitori, inclusiv în Târgu Mureş.

Până vineri, în judeţul Mureş au fost confirmate 5.598 cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-COV-2, iar faţă de ziua precedentă au fost înregistrate 69 cazuri noi de persoane infectate, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Potrivit informaţiilor DSP Mureş, la această dată sunt internate 388 persoane confirmate pozitiv în spitale, iar 72 de persoane sunt internate cu suspiciune de infecţie cu noul coronavirus.

De asemenea, până la această dată, 981 de persoane s-au vindecat şi au fost externate din spitalele şi, în plus faţă de acestea, 710 de persoane au fost externate la termenul de 10 zile (persoane confirmate pozitiv, dar asimptomatice), iar 331 de persoane au fost externate la cerere.

Până acum, 189 persoane diagnosticate cu infecţie cu COVID-19 au decedat.