Autorităţile din judeţul Botoşani au instituit, joi, obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice din municipiul reşedinţă şi din comunele Adăşeni, Suharău şi Văculeşti, se arată într-un comunicat de presă transmis de Instituţia prefectului.

Potrivit sursei citate, măsura a fost adoptată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în contextul riscului de răspândire a infecţiei cu coronavirus, având în vedere că incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19 este mai mare de 3/1.000.

De asemenea, toate unităţile de învăţământ din municipiul Botoşani vor efectua cursurile online, pe o perioadă de 14 zile, începând de vineri, 30 octombrie.

Totodată, „activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/ sau alcoolice şi nealcoolice de tipul cafenelelor şi restaurantelor, în interiorul clădirilor, este interzisă”.

Au fost interzise, de asemenea, nunţile, botezurile sau mesele festive atât în spaţii deschise, cât şi închise, dar şi spectacolele instituţiilor de cultură, concertele, precum şi festivalurile publice sau private.

Nu sunt permise, de asemenea, nici activităţile operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.

Măsurile sunt valabile pe o perioadă de 14 zile.

Situația la zi a epidemiei din România

Până astăzi, 29 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 229.040 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

163.852 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 6.481 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 6.764 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 28.10.2020 (10:00) – 29.10.2020 (10:00) au fost raportate 83 decese (52 bărbați și 31 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria 40-49 de ani, 6 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 18 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 28 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 26 decese la categoria de peste 80 de ani.