Masca de protecție devine obligatorie și în spații deschise, în zonele aglomerate și acolo unde se înregistrează un număr crescut de cazuri de coronavirus, în urma decizie de marți seară a Comitetului Național pentru Situații de Urgență – CNSU.

Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, în cadrul unei conferințe comune de presă.

Măsuri de protecție și compensatorii

”Acolo unde incidenţa infectărilor e sub 3 la mie, purtarea măştii va fi obligatorie în zonele aglomerate, inclusiv zonele pietonale şi de aşteptare.

Când incidenţa depăşeşte 3 la mie, purtarea măştii va fi obligatorie în toate spaţiile deschise, de la plecarea de acasă până la revenirea acasă”, a precizat Raed Arafat.

”Măsurile care sunt menite pentru a proteja şi sunt măsuri compensatorii pentru a limita răspândirea, cum ar fi portul măştilor, acolo unde sub incidenţa este sub 3 la mie, purtarea va fi obligatorie în zonele aglomerate, inclusiv în zonele pietonale, zonele de aşteptare. Sunt enumerate aceste zone ca exemple în hotărârea CNSU.

Atunci cand incidenţa depăşeste 3 la mie, purtarea măştii va fi obligatorie în toate spaţiile deschise, adica de la ieşirea de acasă şi până la revenirea acasă.”, a explicat Arafat.

Trebuie precizat că măsura obligativității portului măștii în spațiile deschise a fost deja luată în mai multe localități sau chiar județe din România.

Starea de alertă se prelungește cu 30 de zile

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a adăugat că s-a aprobat prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând cu 15 octombrie.

La rândul său, Raed Arafat a anunțat că evenimentele private, precum nunți, botezuri sau mese festive, atât în spațiile deschise, cât și la interior, vor fi interzise pe plan național, până la scăderea numărului de cazuri de coronavirus.

Pe de altă parte, CNSU a decis că restaurantele, teatrele și sălile de cinema se vor putea redeschide și funcționa în interior în două incidențe: cu capacitate de 50% în zonele unde sunt până la 1,5 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori, iar cu capacitate de 30% și cu program limitat până la ora 23.00 în zonele unde sunt de la 1,5 până la 3 cazuri de COVID la mia de locuitori.

Localurile din zone cu peste 3 cazuri la mia de locuitori rămân închise.

Foto: INQUAM / George Călin