Dmitri Peskov nu a exclus posibilitatea unor provocări pentru justificarea acuzațiilor privind pericolul invaziei ruse a Ucrainei

„Acest lucru nu trebuie exclus” – a declarat reprezentantul Kremlinului, la postul de televiziune „Rossia-1”, răspunzând întrebărilor jurnalistului Pavel Zarubin în emisiunea „Moscova. Kremlin. Putin”.

Potrivit afirmaţiilor lui Peskov, „această isterie este provocată artificial”. „Cei care acuză de o activitate militară neobișnuită pe teritoriul nostru sunt cei care și-au adus forțele armate de peste ocean. Adică Statele Unite ale Americii” – a declarat secretarul de presă al Kremlinului. Dmitri Peskov a adăugat că încercările de rezolvare a crizei din sud-estul Ucrainei prin forță vor avea cele mai grave consecințe, citat de agenția rusă de presă, TASS.

„Ucraina caută, cel mai probabil, o nouă încercare de a începe rezolvarea prin forţă a propria problemă pentru a crea un nou dezastru atât pentru ea însăși, cât și pentru întreaga lume din Europa” – a declarat reprezentantul Kremlinului.

În opinia lui Peskov, Ucraina „caută să facă acest lucru, cel mai probabil, sub acoperirea exercițiilor NATO, a navelor NATO din Marea Neagră, şi a soldaților americani și britanici aflaţi în regiune, care sunt din ce în ce mai mulți”. „Asta încearcă Ucraina. Și acest lucru este, desigur, o imagine sfâșietoare, deoarece  va atrage cele mai grave consecințe” – este convins purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Șeful agenției de informații pentru apărare a Ucrainei a făcut declarații surprinzătoare

Se pare că Rusia are peste 92.000 de soldați adunați în jurul granițelor Ucrainei și se pregătește pentru un atac până la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, relatează Military Times.

Un astfel de atac ar implica probabil lovituri aeriene, artilerie și atacuri cu blindaje urmate de atacuri aeriene în est, asalturi amfibii în Odesa și Mariupul și o incursiune mai mică prin Belarus și Ucraina.

Exercițiul militar la scară largă Zapad 21 din Rusia de la începutul acestui an a dovedit, de exemplu, că pot desfășura peste 3.500 de trupe aeropurtate și de operațiuni speciale deodată, a spus șeful agenției de informații.

Atacul va fi cel mai devastator de până acum

Potrivit lui Budanov, atacul pe care îl pregătește Rusia ar fi mult mai devastator decât orice s-a văzut până acum în conflictul care a început în 2014 și care a dus la moartea a aproximativ 14.000 de ucraineni.

Noul ministru al Apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, a declarat vineri pentru Washington Post, că nu este clar dacă președintele rus Vladimir Putin a decis încă să atace.

Dar Rusia își construiește capacitatea de a face acest lucru, a declarat Budanov pentru Military Times, crescând nivelul trupelor și sistemele de arme în Crimeea ocupată și sistemele de punere în scenă precum sistemele de rachete balistice cu rază scurtă Iskandar și alte arme în alte locuri în apropierea graniței. Și a batjocorit sugestiile potrivit cărora condițiile meteorologice brutale din acea perioadă a anului i-ar descuraja pe ruși să atace.

„Nu este nicio problemă pentru noi și ruși”, a spus Budanov despre lupta pe vremea rece.