NATO consideră drept „nesăbuită și iresponsabilă” recenta testare de către Rusia a unei arme antisatelit.

Testul a fost efectuat pe 15 noiembrie, iar în cadrul acestuia, un vechi satelit sovietic a fost distrus, fapt ce a produs câteva mii de fragmente și deșeuri spațiale pe orbita terestră, care au pus în pericol inclusiv echipajul aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale.

„Acțiunile Rusiei arată un model de comportament iresponsabil care pune în pericol securitatea și interesele economice, științifice și comerciale ale tuturor națiunilor impicate în explorarea, în scopuri pașnice, a spațiului cosmic”, potrivit unui comunicat emis de NATO.

Potrivit NATO, „comportamentul periculos” al Rusiei subminează ordinea internațională și contrazice atitudinea Moscovei care, oficial, se opune cursei înarmărilor în spațiul cosmic sau plasării de armament pe orbita terestră – acțiuni interzise de altfel de către Tratatul privind spațiul cosmic, ratificat în 1967.

Rusia a respins din start acuzațiile legate de faptul că fragmentele rezultate în urma distrugerii satelitului de tip „Țelina D” (denumit „Cosmos 1408”), dezafectat și aflat pe orbită din 1982, i-au pus în pericol pe membrii echipajului Stației Spațiale Internaționale (SSI).

Cu toate acestea, specialiștii de la LeoLabs au arătat că fragmentele au orbitat la altitudini situate între 440 și 520 de kilometri înălțime. Stația spațială orbitează la altitudini care variază între 370 și 460 de kilometri.

NASA acuză Rusia că a pus în pericol Stația Spațială Internațională

În legătură cu acest subiect, NASA a confirmat că recentul test al Rusiei, a generat deșeuri spațiale care au pus în pericol echipajul de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). Astronauții și cosmonauții de pe ISS au fost astfel nevoiți să urmeze procedurile de urgență prevăzute pentru astfel de situații.

„Luni, după ora Moscovei, echipajul de pe Stația Spațială Internațională a fost informat cu privire la dezmembrarea unui satelit, eveniment care ar putea produce suficiente deșeuri și resturi spațiale care să prezinte un pericol pentru stația spațială”, se arată într-un comunicat emis de NASA.

Echipajul a fost trezit din somn iar astronauților americani și cosmonauților ruși li s-a solicitat închiderea sasurilor de la majoritatea modulelelor stației, cu excepția celor care asigură legătura între zona americană și cea rusă a ISS.

Ca o măsură suplimentară de precauție, astronauții s-au adăpostit în naveta spațială aflată la bordul ISS cu prilejul celei de-a doua și a treia treceri prin „norul de deșeuri” provenite de la fostul satelit rusesc. Ulterior, specialiștii în deșeuri spațiale și balistică ai NASA au stabilit că acest pericol a trecut.