Rusia, acuzată de încălcarea regulilor diplomatice. O parte a corespondenței cu Franța și Germania a fost făcută publică

Miercuri, Ministerul rus de Externe a publicat pe Facebook o parte a corespondenței pe care a avut-o cu Franța și Germania. Subiectul dezbătut în corespondență are legătură cu Ucraina, Moscova încercând să demonstreze că poziția sa diplomatică cu privire la  privire la convorbirile asupra conflictului din estul Ucrainei a fost denaturată.

O zi mai târziu, joi, Franța și Germania au acuzat Rusia că a încălcat regulile diplomatice, după ce ambele țări au aflat de faptul că unele scrisori au fost făcut publice.

În acest context, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei franceze, Anne-Claire Legendre, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă online că abordarea ”este contrară regulilor și cutumelor diplomatice”. Mai mult decât atât, aceasta a făcut apel către Rusia pentru a reveni la masa negocierilor şi a continua discuţiile, dar în ”formatele aprobate şi conform principiilor agreate”.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului german al Afacerilor Externe, a avut o declarație asemănătoare cu cea a purtătoareai de cuvânt a diplomaţiei franceze, Anne-Claire Legendre.

De ce Moscova a publicat aceste scrisori

Publicarea corespondenţei diplomatice a survenit după ce Parisul a acuzat Rusia că refuzase să accepte o reuniune ministerială cu Franţa, Ucraina şi Germania pentru a discuta despre situaţia din estul Ucrainei.

”Formatul Normandia” reuneşte Ucraina, Rusia, Germania şi Franţa, pentru a contribui la încheierea conflictului din estul Ucrainei între forţele Kievului şi separatiştii pro-ruşi.

Unele ţări europene, în frunte cu Polonia, acuză Moscova că a jucat un rol-cheie în criza migranţilor la frontiera cu Belarus, ceea ce Kremlinul evident respinge, pozând chiar în mediator între UE şi Minsk.

Ucraina se pregătește de un conflict armat cu Rusia

Șeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a anunțat joi că Ucraina vrea să achiziţioneze armament „defensiv” din Occident pentru a se apăra într-un eventual conflict cu Rusia. De peste şapte ani, Ucraina se află în război cu separatiştii proruşi din regiunea Donbas, sprijiniţi de Moscova.

„Agresivitatea Rusiei a crescut considerabil în ultimele săptămâni”, a denunţat, într-o conferinţă de presă, ministrul ucrainean de Externe, relatează AFP.

În acest context, Kievul a negociat cu Occidentul „încheierea unor acorduri privind livrări suplimentare de armament defensiv” Ucrainei, a anunţat el, fără să ofere detalii în acest sens.

Ucrainenii şi aliaţii lor americani şi europeni sunt pe cale „să dezvolte un complex de măsuri în vederea reţinerii Rusiei”, a subliniat Kuleba.

Este vorba despre „presiuni politice şi diplomatice, despre costuri dureroase economic în cazul unei lărgiri a agresiunii ruse” şi despre o „consolidare a capacităţii de apărare a forţelor armate ucrainene”.

Negocierile duse săptămâna trecută cu Washingtonul şi Bruxellesul au dat „rezultatele necesare”, a dat asigurări Kuleba. Statele Unite, NATO, Uniunea Europeană (UE) şi multe alte capitale occidentale şi-au exprimat în ultimele săptămâni îngrijorarea puternică faţă de noile mişcări de trupe ruse în jurul Ucrainei.