„Agresivitatea Rusiei a crescut considerabil în ultimele săptămâni”, a denunţat, într-o conferinţă de presă, ministrul ucrainean de Externe, relatează AFP.

În acest context, Kievul a negociat cu Occidentul „încheierea unor acorduri privind livrări suplimentare de armament defensiv” Ucrainei, a anunţat el, fără să ofere detalii în acest sens.

Ucrainenii şi aliaţii lor americani şi europeni sunt pe cale „să dezvolte un complex de măsuri în vederea reţinerii Rusiei”, a subliniat Kuleba.

Este vorba despre „presiuni politice şi diplomatice, despre costuri dureroase economic în cazul unei lărgiri a agresiunii ruse” şi despre o „consolidare a capacităţii de apărare a forţelor armate ucrainene”.

Negocierile duse săptămâna trecută cu Washingtonul şi Bruxellesul au dat „rezultatele necesare”, a dat asigurări Kuleba. Statele Unite, NATO, Uniunea Europeană (UE) şi multe alte capitale occidentale şi-au exprimat în ultimele săptămâni îngrijorarea puternică faţă de noile mişcări de trupe ruse în jurul Ucrainei.

Premierul britanic Boris Johnson a avertizat miercuri Moscova împotriva „greşelii tragice” pe care ar constitui-o un „aventurism militar” la frontierele Ucrainei şi Poloniei, al cărui cost „va fi enorm”. Situaţia în regiune s-a tensionat după anexarea de către Rusia, în 2014, a peninsulei ucrainene Crimeea.

De peste şapte ani, Ucraina se află în război cu separatiştii proruşi din regiunea Donbas (est) sprijiniţi de Moscova. Occidentul, care se teme de o nouă escaladare a războiului din Donbas, a ezitat mult timp să vândă armament Kievului.

Însă ucrainenii au reuşit să-şi procure anumite sisteme defensive, cum ar fi sistemul american de rachetă antitanc de tip Javelin, transmite AFP.

114.000 de soldați ruși se află la granița cu Ucraina

În timp ce criza migranților se amplifică în Europa, militarii ruși staționează la granița cu Ucraina, în cadrul unei operațiuni militare. Deși NATO și Rusia au criticat mișcarea făcută de SUA ca fiind o încercare de a destabiliza regiunea, lucrurile nu s-au schimbat nici acum.

În timp ce Belarus alimentează un conflict de frontieră în Polonia și Lituania, trimițând mii de migranți să se confrunte ilegal în Uniunea Europeană, Rusia continuă cu o operațiune militară la granițele cu Ucraina, criticată pe scară largă de NATO și Statele Unite ca fiind o încercare de a destabiliza regiunea, arată La Razon.

Până la 114.000 de soldați ruși, potrivit Ministerului Apărării ucrainean, sunt staționați la granițele de nord-est, est și sud ale Ucrainei, dintre care aproximativ 92.000 de infanteriști și forțe aeriene și maritime. Imaginile din satelit folosite de SUA arată, potrivit Washingtonului, acumularea de material rusesc compus din tunuri autopropulsate, tancuri de luptă și vehicule de luptă de infanterie într-un câmp de antrenament la aproximativ 300 de kilometri de granița cu UcrainaKremlinul a răspuns spunând că toate mișcările trupelor sale au loc în interiorul granițelor Rusiei și nu amenință pe nimeni.

De luni de zile, Moscova critică ceea ce consideră că sunt provocări ale guvernului de la Kiev și își manifestă disponibilitatea de a „apăra” cetățenii vorbitori de limbă rusă din Donețk și Lugansk, regiunile din estul Ucrainei în care trăiește o populație cu multe legături cu Rusia.