Germania cere măsuri urgente pentru a întări securitatea, după ce Rusia a distrus un satelit sovietic

Guvernul german s-a declarat marţi „foarte preocupat” de distrugerea de către Rusia a unuia dintre sateliţii săi în timpul unui tir al armatei ruse şi a îndemnat la măsuri „urgente” pentru a „întări securitatea şi încrederea”, informează AFP.

„Îndemnăm toate statele să se angajeze de o manieră constructivă în acest proces şi în dezvoltarea de principii de comportament responsabil în spaţiu”, notează Ministerul Afacerilor Externe german într-un comunicat.

Rusia a tras luni dinspre Terra asupra unui vechi satelit sovietic, cu ocazia un test care, potrivit SUA, a generat „un nor” de reziduuri şi de resturi potenţial periculoase pentru Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi pentru o mulţime de sateliţi.

„Acest comportament comportă un risc crescut de eroare de judecată şi de escaladare”, a denunţat guvernul german. „Testul subliniază riscurile şi ameninţările crescânde pentru securitate şi stabilitate în spaţiu şi urgenţa pentru comunitatea internaţională de a se pune de acord asupra regulilor de utilizare paşnică şi durabilă a spaţiului şi asupra măsurilor menite să întărească securitatea şi încrederea”, subliniază ministerul german.

După o zi de tăcere, Ministerul Apărării rus a recunoscut marţi că a întreprins „cu succes” acest tir împotriva unui satelit de tip Ţelina-D, inactiv şi aflat pe orbită din 1982, fără a preciza ce armă a fost folosită.

Totodată, ministerul rus a denunţat acuzaţiile „ipocrite” ale Washingtonului cu privire la pericolul pe care le-ar reprezenta resturile satelitului distrus.

NASA: Testarea unei arme anti-satelit de către Rusia a pus în pericol Stația Spațială Internațională

Recent, Rusia și-a doborât un satelit propriu cu ajutorul unei arme anti-satelit, acțiune ce a determinat apariția unor deșeuri spațiale ce a periclitat viața echipajul de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

Potrivit NASA, cosmonauții de pe ISS au fost determinați să urmeze procedurile prevăzute pentru situații de urgență.

„Luni, după ora Moscovei, echipajul de pe Stația Spațială Internațională a fost informat cu privire la dezmembrarea unui satelit, eveniment care ar putea produce suficiente deșeuri și resturi spațiale care să prezinte un pericol pentru stația spațială”, a declarat NASA.

Rusia, „acțiuni iresponsabile”

Echipajul spațial a fost trezit din somn după ce satelitul a fost doborât. Astronauților americani și cosmonauților ruși li s-a solicitat, atunci, închiderea sasurilor de la majoritatea modulelelor stației. În urma acestui incident, NASA a fost extrem de dezamăgită de acțiunile rușilor pe care le etichetează ca fiind „iresponsabile și nesăbuite” întrucât au periclitat chiar și viața propriilor compatrioți.

„Sunt extrem de furios din cauza acestei acțiuni iresponsabile și destabilizatoare. Cu lunga sa tradiție în domeniul zborurilor spațiale, este de neconceput ca Rusia să pună în pericol nu doar viețile astronauților americani de la bordul ISS, ci chiar ale propriilor lor cosmonauți. Astfel de acțiuni nesăbuite și periculoase îi pun în pericol inclusiv pe taikonauții (astronauții) chinezi aflați la bordul stației spațiale chineze”, a declarat administratorul NASA, Bill Nelson.