Recent, Rusia și-a doborât un satelit propriu cu ajutorul unei arme anti-satelit, acțiune ce a determinat apariția unor deșeuri spațiale ce a periclitat viața echipajul de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

Potrivit NASA, cosmonauții de pe ISS au fost determinați să urmeze procedurile prevăzute pentru situații de urgență.

„Luni, după ora Moscovei, echipajul de pe Stația Spațială Internațională a fost informat cu privire la dezmembrarea unui satelit, eveniment care ar putea produce suficiente deșeuri și resturi spațiale care să prezinte un pericol pentru stația spațială”, a declarat NASA.

Rusia, „acțiuni iresponsabile”

Echipajul spațial a fost trezit din somn după ce satelitul a fost doborât. Astronauților americani și cosmonauților ruși li s-a solicitat, atunci, închiderea sasurilor de la majoritatea modulelelor stației. În urma acestui incident, NASA a fost extrem de dezamăgită de acțiunile rușilor pe care le etichetează ca fiind „iresponsabile și nesăbuite” întrucât au periclitat chiar și viața propriilor compatrioți.

„Sunt extrem de furios din cauza acestei acțiuni iresponsabile și destabilizatoare. Cu lunga sa tradiție în domeniul zborurilor spațiale, este de neconceput ca Rusia să pună în pericol nu doar viețile astronauților americani de la bordul ISS, ci chiar ale propriilor lor cosmonauți. Astfel de acțiuni nesăbuite și periculoase îi pun în pericol inclusiv pe taikonauții (astronauții) chinezi aflați la bordul stației spațiale chineze”, a declarat administratorul NASA, Bill Nelson.

Ce s-a întâmplat cu echipa spațială

După ce au închis sasurilor de la majoritatea modulelelor stației, cu excepția celor care asigură legătura între zona americană și cea rusă a ISS, oamenii s-au refugiat în naveta spațială de la bordul Stației Spațiale Internaționale. Resturile provocate de ruși au afectat de trei ori zona în care se aflau astronauții. Aceștia au așteptat ca specialiștii în deșeuri spațiale și balistică ai NASA să le confirme că se afla în afara oricărui pericol.

Comandamentul Spațial american a declarat că a avut loc un incident „generator de resturi”, rar și potențial periculos. Aceste tipuri de accidente sunt cauzate, de obicei, de teste cu arme antisatelit care implică o rachetă de la sol ce lovește un satelit și creează astfel un câmp de mici fragmente de material care produc „gunoi spațial” sau „deșeuri spațiale”, potrivit Digi24.