De asemenea, compania va efectua zboruri spațiale cu echipaj uman la scurt timp după ce va lansa stația pe orbită „cel târziu în august 2025”, a precizat SpaceX într-un comunicat.

Stația spațială Haven-1 este construită de Vast, o companie aerospațială privată cu sediul în Long Beach, California. Misiunea sa „este de a contribui la un viitor în care miliarde de oameni trăiesc și prosperă în spațiu – un viitor în care populația umană și resursele noastre se extind cu mult dincolo de imaginația noastră actuală”, anunță compania.

Echipajul va sta până la 30 de zile în spațiu

Vast este finanțată exclusiv de fondatorul și directorul general miliardar Jed McCaleb. SpaceX va folosi racheta sa Falcon 9 pentru a transporta stația Haven-1 pe orbită.

Echipajele vor folosi apoi navetele spațiale reutilizabile Dragon ale companiei pentru a ajunge la stația spațială, andocându-se timp de până la 30 de zile în timp ce se află pe orbită.

Vast plănuiește ca modulul inițial să devină parte a unei stații spațiale rotative multimodulare mai mari de 100 de metri lungime, cu gravitație artificială.

Totodată, compania lui Elon Musk a confirmat că va oferi instruire pentru echipaj, precum și exerciții de intrare și ieșire a costumelor spațiale și a navei spațiale.

Viitorul orbitei Pământului

De asemenea, SpaceX a anunțat că va efectua simulări de misiune, ca parte a acordului cu Vast.

„O rachetă care lansează o navă spațială comercială cu astronauți către o stație spațială comercială este viitorul orbitei joase a Pământului, iar cu Vast facem încă un pas pentru a transforma acest viitor în realitate.

Echipa SpaceX nu ar putea fi mai încântată să lanseze Haven-1 de la Vast și să sprijine următoarele misiuni de zbor uman către stația spațială comercială pe orbită”, a declarat Tom Ochinero, vicepreședinte senior al diviziei comerciale a SpaceX.

Vast a mai anunțat că selecția echipajului este în curs de desfășurare și va fi anunțată la o dată ulterioară.

„Vast este încântată să se angajeze în această călătorie de lansare a primei stații spațiale comerciale din lume, Haven-1, și a primului său echipaj, Vast-1”, a declarat McCaleb într-un comunicat.

„Suntem recunoscători SpaceX pentru acest parteneriat interesant care reprezintă primii pași în viziunea pe termen lung a Vast de a lansa stații spațiale mult mai mari, cu gravitație artificială, pe orbita Pământului și dincolo de aceasta.” a mai spus directorul general Vast, Jed McCaleb.