SpaceX (Space Exploration Technologies Corporation) a concediat recent câțiva angajați, după ce a descoperit că aceștia au scris și au distribuit o scrisoare de defăimare în care îl criticau aspru pe Elon Musk și îndemnau conducerea companiei aerospațiale să promoveze o cultură primitoare printre angajați, potrivit unor surse familiarizate cu incidentul respectiv, relatează The New York Times.

Potrivit sursei citate, SpaceX nu a specificat numărul angajaților concediați și nici nu a oferit un răspuns, până acum, despre incidentul respectiv.

Scrisoarea a fost intitulată „O scrisoare deschisă pentru directorii SpaceX”, în care Elon Musk a fost etichetat drept „o distragere [a atenției] și o rușine” pentru compania aerospațială. Toate persoanele care au semnat scrisoarea au cerut conducerii trei lucruri: „SpaceX trebuie să se distanțeze rapid și explicit de brandul personal al lui Musk, întrega conducere să fie responsabilă pentru a face SpaceX un loc minunat de muncă pentru toată lumea” și „să definească și să răspundă în egală măsură tuturor formelor de comportament inacceptabil”.

Președintele SpaceX, Gwynne Shotwell, a trimis recent un email în care spunea clar că persoanele care au ajutat la distribuirea acelei scrisori au fost concediați imediat deoarece i-au făcut pe ceilalți angajați să se simtă „neconfortabil, intimidați și agresați, și/sau supărați că au fost forțați să semneze ceva ce nu îi reprezintă”. Gwynne Shotwell a spus totodată că va aplica standardele „toleranță zero” ale SpaceX împotriva cazurilor de hărțuire a angajaților.

În prezent, ghinionul se ține scai de Elon Musk. Recent, acesta a fost dat în judecată pentru 258 de miliarde de dolari de către un investitor în Dogecoin, care l-a acuzat că a condus o schemă piramidală pentru a susține această criptomonedă.

Elon Musk a fost dat în judecată pentru 258 de miliarde de dolari

Într-o plângere depusă la un tribunal federal din Manhattan, reclamantul Keith Johnson, i-a acuzat pe Elon Musk, Tesla și SpaceX de escrocherie pentru că au promovat Dogecoin și au crescut prețul activului, pentru ca apoi să lase prețul să se prăbușească.

„Inculpații erau conștienți încă din 2019 că Dogecoin nu avea nicio valoare, dar au promovat Dogecoin pentru a profita de pe urma tranzacționării sale. Musk și-a folosit poziția de cel mai bogat om din lume pentru a opera și manipula schema piramidală Dogecoin pentru profit, expunere și amuzament”, se arată în plângere, potrivit agenției de presă Reuters.

De asemenea, plângerea reunește comentarii de la Warren Buffett, Bill Gates, dar și alții care pun la îndoială valoarea criptomonedelor.

Tesla, SpaceX și un avocat al lui Elon Musk nu au răspuns imediat la solicitările Reuters. De asemenea, nici un avocat al lui Johnson nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii cu privire la ce dovezi specifice are sau se așteaptă să aibă clientul său care să arate faptul că Dogecoin nu are valoare și că inculpații au condus o schemă piramidală.

Reclamantul cere daune de 86 de miliarde de dolari

Johnson solicită daune de 86 de miliarde de dolari, reprezentând scăderea valorii de piață a Dogecoin din mai 2021, și vrea ca suma să fie triplată. De asemenea, el vrea să îl împiedice pe Elon Musk și companiile sale să promoveze Dogecoin și un judecător să declare că tranzacționarea acesteia este un joc de noroc în conformitate cu legislația federală și cea din New York.

Plângerea spune că vânzarea Dogecoin a început în jurul datei în care Elon Musk a fost gazda emisiunii „Saturday Night Live” de la NBC și, jucând rolul unui expert financiar fictiv într-un segment „Weekend Update”, a numit Dogecoin „o escrocherie”.