Scenariile de film de la Hollywood devin realitate! NASA urmează să lanseze o navetă spaţială care se va lovi, în mod intenţionat, de un asteroid, pentru a-i modifica orbita.

Colaborare NASA – Elon Musk: misiunea va fi lansată peste o lună şi jumătate, cu ajutorul unei rachete Falcon

Misiunea va fi astfel asemănătoare cu cea din filmul “Armageddon” (1998), când o echipă condusă de Bruce Willis trebuia să salveze omenirea de la impactul cu un asteroid uriaş care se îndrepta de Terra.

Misiunea DART (Double Asteroid Redirection Test) va fi lansată pe 23 noiembrie, cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX a lui Elon Musk, de la baza spațială Vandenberg din California, notează CNN.

Ţinta va fi Dimorphos, o mică Lună care orbitează în jurul asteroidului Didymos, în apropierea Pământului. Impactul propriu-zis va avea loc de-abia în septembrie 2022, la o viteză de aproape 24.000 km/h.

În septembrie 2022, asteroidul Didymos se va afla la o distanţă destul de mică de Pământ

Coliziunea va fi înregistrată de LICIACube, un satelit care va însoți misiunea și care se va desprinde de DART înainte de impact, pentru a filma evenimentul.

Obiectele considerate în apropierea Pământului sunt asteroizi și comete care se află la mai puțin de 48 de milioane de kilometri de Terra.

Asteroidului Didymos şi Dimorphos se vor afla, în septembrie 2022, la numai 11 milioane de kilometri distanţă faţă de Pământ.

Va urma şi o misiune a Agenției Spațiale Europene, câţiva ani mai târziu

Câţiva ani mai târziu, misiunea Hera a Agenției Spațiale Europene va fi lansată pentru a face noi observații asupra binomului Didymos – Dimorphos.

Datele culese de cele două misiuni vor ajuta la crearea unor strategii de apărare planetară, contribuind la înţelegerea forţelor necesare pentru modificarea orbitei unui asteroid din apropierea Terrei, ce ar putea lovi planeta noastră în viitor.