Un asteroid de trei ori mai mare decât Statuia Libertăţii va intra pe orbita Pământului luna aceasta, potrivit Dailystars.  Roca spaţială, numită 2021 NY1, se numără printre cele 17 obiecte din jurul Pământului, care sunt urmărite de NASA, şi urmează să se apropie în decurs de 60 de zile.

Asteroidul are un diametru de 130-300m, în timp ce Statuia Libertăţii are doar 93m.

2021 NY1 călătoreşte cu o viteză de aproximativ 32.000 km/h, dar se aşteaptă să treacă Pământul la o distanţă sigură de 1.497.473 km. Se aşteaptă ca asteroidul să intre pe orbita Pământului pe 22 septembrie.

La începutul lunii august, NASA a spus că un nou studiu a crescut probabilitatea ca asteroidul Bennu să se strecoare pe Pământ de acum până în anul 2300. Roca spaţială de tip C, care este listată ca „obiect potenţial periculos” pentru viaţa umană, a fost descoperită în 1999. Bennu este unul dintre cei mai periculoşi asteroizi cunoscuţi din sistemul solar.

Deşi şansele de impact au crescut, oamenii de ştiinţă au spus că probabilitatea este încă mică, de aproximativ 0,037%.

Când va lovi asteroidul Bennu Pământul?

Studiul a folosit date de la nava OSIRIS-REx pentru a calcula mai bine mişcările lui Bennu, potrivit unui comunicat al NASA. Cercetătorii au reuşit să excludă unele scenarii de impact, dar au crescut probabilitatea generală de impact pe 24 septembrie 2182.

Asteroidul Bennu va trece foarte aproape de Terra în 2135, la o depărtare de doar jumătate dintre distanţa de la Pământ la Lună. Potrivit NASA,  şansele unui impact ulterior, înainte de anul 2300, sunt infime.

Bennu, descoperit în 1999 şi având 500 de metri în diametru, este unul dintre cei doi asteroizi cunoscuţi din sistemul nostru solar care pune cele mai mari riscuri pentru Terra, potrivit Agenţiei spaţiale americane. Sonda Osiris-Rex a NASA a petrecut doi ani pe orbita lui Bennu, pe care a părăsit-o în mai anul trecut transportând la bord mostre de sol colectate cu prilejul unui contact de câteva secunde cu solul asteroidului, va sosi pe Terra în 2023.