Se pare că Rusia are peste 92.000 de soldați adunați în jurul granițelor Ucrainei și se pregătește pentru un atac până la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, relatează Military Times.

Un astfel de atac ar implica probabil lovituri aeriene, artilerie și atacuri cu blindaje urmate de atacuri aeriene în est, asalturi amfibii în Odesa și Mariupul și o incursiune mai mică prin Belarus și Ucraina.

Exercițiul militar la scară largă Zapad 21 din Rusia de la începutul acestui an a dovedit, de exemplu, că pot desfășura peste 3.500 de trupe aeropurtate și de operațiuni speciale deodată, a spus șeful agenției de informații.

Atacul va fi cel mai devastator de până acum

Potrivit lui Budanov, atacul pe care îl pregătește Rusia ar fi mult mai devastator decât orice s-a văzut până acum în conflictul care a început în 2014 și care a dus la moartea a aproximativ 14.000 de ucraineni.

Noul ministru al Apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, a declarat vineri pentru Washington Post, că nu este clar dacă președintele rus Vladimir Putin a decis încă să atace.

Dar Rusia își construiește capacitatea de a face acest lucru, a declarat Budanov pentru Military Times, crescând nivelul trupelor și sistemele de arme în Crimeea ocupată și sistemele de punere în scenă precum sistemele de rachete balistice cu rază scurtă Iskandar și alte arme în alte locuri în apropierea graniței. Și a batjocorit sugestiile potrivit cărora condițiile meteorologice brutale din acea perioadă a anului i-ar descuraja pe ruși să atace.

„Nu este nicio problemă pentru noi și ruși”, a spus Budanov despre lupta pe vremea rece.

Rusia vrea să destabilizeze Ucraina

Orice astfel de atac, însă, ar urma mai întâi unei serii de operațiuni psihologice aflate în desfășurare, menite să destabilizeze Ucraina și să-i submineze capacitatea de a lupta, a declarat Budanov.

„Ei vor să stimuleze tulburările, prin proteste și întâlniri, care arată că oamenii sunt împotriva guvernului”, a spus acesta.

Aceste eforturi includ proteste în desfășurare împotriva vaccinării împotriva COVID-19, despre care Budanov a spus că au fost organizate de Rusia, care încearcă, de asemenea, să stimuleze tulburările legate de economie și aprovizionarea cu energie.

Totodată, Budanov a spus că Rusia încearcă să trezească sentimentul antiguvernamental în legătură cu un incident numit „Wagnergate” – o controversă care implică aproximativ 30 de membri ai grupării militare private ruse responsabile de atacurile din interiorul Ucrainei.

Membrii grupului Wagner, care s-au îndreptat spre Belarus, ar fi trebuit să fie aduși înapoi în Ucraina pentru a fi reținuți, dar au ajuns să fie trimiși în Rusia cu ajutorul KGB-ului din Belarus, a spus Budanov.

Care este scopul Rusiei?

Operațiunile psihologice rusești sunt folosite pentru a arăta că „autoritățile noastre au trădat oamenii”, a potrivit lui Budanov.

Conflictul de frontieră în curs dintre Polonia și Belarus, care încearcă să trimită refugiați în Europa prin granița Poloniei, face parte din acest efort, a spus acesta.

„Ei vor să facă situația din interiorul țării din ce în ce mai periculoasă și mai grea și să creeze o situație în care trebuie să schimbăm guvernul. Dacă nu pot face asta, atunci trupele militare își vor face treaba.”, a declarat Budanov.

De asemenea, Budanov a spus că evaluările serviciilor de informații din SUA și Ucraina cu privire la momentul unui atac rusesc sunt foarte asemănătoare.

„Evaluările noastre sunt aproape aceleași cu ale colegilor noștri americani”, a spus el.