Ministrul ucrainean de interne Denis Monastîrski, a declarat vineri că Ucraina va construi un gard la graniţa cu Rusia şi Belarus, două segmente critice ale frontierei de stat, pentru a preveni un posibil aflux de migranţi ilegali. În acest sens, țara trebuie să prevadă această construcție în bugetul de anul viitor, relatează Reuters.

Potrivit ministrului, Ucraina a planificat desfăşurarea de noi exerciţii militare în următoarele două săptămâni pentru a se pregăti în cazul în care migranţii ar încerca să treacă ilegal graniţa.

Ucraina se teme că ar putea deveni un nou punct fierbinte în criza migranţilor de la graniţele Belarusului cu Uniunea Europeană, acuzând Rusia de instrumentarea acestei situaţii. Criza migranţilor la frontiera dintre Belarus şi Polonia a fost creată artificial de serviciile secrete ruse, a afirmat ministrul ucrainean, adăugând că, în opinia sa, aceasta este doar prima etapă a acestei „operaţiuni speciale” a Federaţiei Ruse.

Rusia poate provoca daune mari Uniunii Europene și Ucrainei

Monastîrski susține că Rusia poate folosi această situaţie pentru a provoca daune maxime reputaţiei Uniunii Europene şi Ucrainei.

„Noi nu excludem posibilitatea ca Rusia să decidă să transfere deliberat un număr mare de migranţi ilegali prin Belarus în teritoriul nostru”, a afirmat ministrul ucrainean, apreciind că evoluţia crizei migranţilor depinde de reacţia comunităţii internaţionale, în primul rând a ţărilor UE şi NATO.

„Sarcina noastră cheie este să reţinem şi să oprim un posibil aflux masiv de migranţi ilegali”, a afirmat ministrul ucrainean de interne.

Ucraina se pregăteşte pentru un astfel de scenariu, iar la ora actuală situaţia de la graniţa ucraineano-belarusă este controlată şi stabilă, a indicat el.

Frontiera Ucrainei cu Rusia se întinde pe 1.505 de km, din care 409 km în dreptul regiunii Donbas, iar cea cu Belarus 1084 km.

În acest sens, ministrul ucrainean a subliniat că la frontiera cu Rusia şi Belarus este necesară săparea unui şanţ de 4 metri lăţime şi 2 metri adâncime „pentru a complica trecerea unităţilor mecanizate ale armatei inamice”

Soldați ruși, la granița cu Ucraina

În timp ce criza migranților se amplifică în Europa, militarii ruși staționează la granița cu Ucraina, în cadrul unei operațiuni militare. Deși NATO și Rusia au criticat mișcarea făcută de SUA ca fiind o încercare de a destabiliza regiunea, lucrurile nu s-au schimbat nici acum.

În timp ce Belarus alimentează un conflict de frontieră în Polonia și Lituania, trimițând mii de migranți să se confrunte ilegal în Uniunea Europeană, Rusia continuă cu o operațiune militară la granițele cu Ucraina, criticată pe scară largă de NATO și Statele Unite ca fiind o încercare de a destabiliza regiunea, arată La Razon.

Până la 114.000 de soldați ruși, potrivit Ministerului Apărării ucrainean, sunt staționați la granițele de nord-est, est și sud ale Ucrainei, dintre care aproximativ 92.000 de infanteriști și forțe aeriene și maritime. Imaginile din satelit folosite de SUA arată, potrivit Washingtonului, acumularea de material rusesc compus din tunuri autopropulsate, tancuri de luptă și vehicule de luptă de infanterie într-un câmp de antrenament la aproximativ 300 de kilometri de granița cu UcrainaKremlinul a răspuns spunând că toate mișcările trupelor sale au loc în interiorul granițelor Rusiei și nu amenință pe nimeni.