Președinția belarusă a anunțat că s-a ajuns la un acord pentru discuții cu UE. O afirmație imediat nuanţată de Berlin, care evocă doar „o cooperare pentru a oferi ajutor umanitar” migranților blocați la graniță, arată Le Monde. 

Foiletonul geopolitic și diplomatic continuă la granița dintre Belarus și Polonia, poarta de intrare în Uniunea Europeană (UE). Minskul a anunțat, miercuri, 17 noiembrie, că a obținut „negocieri” cu Bruxelles-ul pentru soluționarea actualei crize migratorii, dar Comisia Europeană a confirmat doar „discuții tehnice” cu fosta republică sovietică despre repatrierea migranților în țara lor.

Comisia „va purta discuții tehnice privind repatrierea cu Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați [UNHCR], cu Organizația Internațională pentru Migrație [OIM, asociată cu ONU] și cu Belarusul”, a declarat un purtător de cuvânt al executivului european, fără alte precizări. Belarusul trebuie să ofere acces la ajutor umanitar și să ofere adăpost migranților din țară”, a reiterat el.

Aceste declarații urmează unei discuţii telefonice de miercuri între președintele belarus Aleksandr Lukașenko și cancelarul german Angela Merkel, a doua în trei zile. Aproximativ 4.000 de migranți, majoritatea din Orientul Mijlociu, au campat de zile întregi, în temperaturi înghețate și în condiții degradate, de-a lungul graniței Belarus-Polonia, în speranța că vor putea intra în Uniunea Europeană.

Occidentul acuză Minskul că a orchestrat acest aflux încă din vară, ca răspuns la sancțiunile occidentale împotriva Belarusului după represiunea, în 2020, a unei mișcări istorice de opoziție. De când este izolat la nivel internațional, Minskul a susținut, miercuri, că apelul dintre d-na Merkel și dl.Lukașenko s-a soldat cu un acord privind organizarea discuțiilor dintre Belarus și UE.

Potrivit declarațiilor președinției belaruse, cei doi lideri au convenit că „problema în ansamblu se întoarce la nivelul Belarus-UE și că oficialii desemnați de fiecare dintre părți încep imediat negocierile”. Dar acest anunț a fost imediat nuanţat de Berlin, care a menționat doar cooperarea dintre Minsk și UE pentru a oferi ajutor umanitar migranților blocați la graniță.

Ajutor umanitar și repatriere

„Cancelarul a subliniat necesitatea de a oferi ajutor umanitar și opțiuni de repatriere pentru cei interesați” cu ONU și „în cooperare cu Comisia Europeană”, a declarat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al doamnei Merkel, Steffen Seibert.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a avertizat în aceeași zi că această criză „ar putea dura luni sau chiar ani”, spunând că migranții au „atacat din nou granița poloneză” peste noapte. Cu o zi înainte, forțele de securitate poloneze au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a respinge o mulțime pe care Varșovia o acuză că a aruncat cu pietre în timp ce încerca să treacă granița.

Polonia, precum și ceilalți doi vecini europeni ai Belarusului, Lituania și Letonia, refuză să accepte aceste mii de migranți. Polițiștii de frontieră polonezi au declarat că au înregistrat 161 de încercări de „trecere ilegală” marți, inclusiv „două încercări de trecere forțată”. Organizațiile de asistență spun că cel puțin unsprezece migranți au murit de ambele părți ale graniței de când a început criza în această vară.

Belarusul și Rusia, care neagă că ar fi originea crizei și critică UE pentru că nu a primit aceste populații, au condamnat folosirea forței de către Varșovia, prezentându-se în același timp drept protectori ai drepturilor omului. Televiziunea de stat rusă a arătat miercuri sute de migranți într-un centru acoperit înființat de autoritățile din Belarus lângă graniță, unde familiile și-au petrecut noaptea.

La rândul lor, Bruxelles-ul și Washingtonul au anunțat luni că doresc să extindă măsurile punitive luate împotriva Belarusului în zilele următoare. În urma presiunii puternice din partea UE, compania aeriană belarusă Belavia a anunțat că sirienilor, irakienilor, afganilor și yemeniților li se interzice acum să zboare din Dubai către Belarus. Turcia a impus aceleași restricții săptămâna trecută. Irakul, la rândul său, a anunțat joi un zbor de repatriere pentru cel puțin 200 dintre cetățenii săi blocați la graniță, inclusiv femei și copii.