Liderii PSD-PNL vor stabili data alegerilor prezidențiale

Luni, liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat că alegerile europarlamentare și locale au perturbat procesul de învățământ.

„Este adevărat că atunci când am discutat calendarul alegerilor, s-a convenit, fără să fie formalizat, ca data alegerilor să fie în septembrie. După modul în care s-au desfășurat alegerile locale și europarlamentare și feedback-ul, mesajele pe care le-am avut din teritoriu, în primul rând de la părinți – a fost o chestiune legată de faptul că a fost perturbat procesul de învățământ.

Iată că suntem în a opta zi și nu avem încă rezultatele finale. Au fost școli care nu își reluaseră, la sfârșitul săptămânii, activitatea, ca atare toți cei care au examene de capacitate, bacalaureat, s-au simțit afectați de acest aspect.

Mai mult, urmează să avem o perioadă de două luni de vară, până în septembrie știm bine care sunt activitățile, e perioadă de concedii”, a spus el atunci.

Întrebat dacă a discutat cu premierul Marcel Ciolacu despre stabilirea datei alegerilor prezidențiale, Nicolae Ciucă a răspuns:

„Nu am apucat să discutăm concret și detaliat pe acest subiect. Vor avea loc discuții miercuri, când vom avea coaliție. (…) Eu cred că miercuri stabilim data acestor alegeri”.

De asemenea, el nu consideră o candidatură comună PSD-PNL la prezidențiale ca fiind o opțiune viabilă.

PSD și PNL au avut un acord care trebuie respectat

PSD și PNL au încheiat un acord privind alegerile prezidențiale, care trebuie respectat pentru a evita orice semn de neseriozitate, a declarat vicepreședintele PSD Gabriel Zetea pentru RFI. Liberalii doresc mutarea scrutinului din septembrie, în timp ce social-democrații se opun acestei schimbări.

Potrivit lui Zetea, că alegerile prezidențiale trebuie să aibă loc în luna septembrie.

Acesta nu crede că data alegerilor prezidențiale va fi schimbată, deoarece aceasta a fost deja stabilită în primăvară, când cele două partide din coaliția PSD-PNL s-au întâlnit și au discutat calendarul electoral pentru întregul an 2024.

Social-democratul le-a reamintit colegilor din PNL, „care poate au uitat în urma euforiei rezultatelor de la alegerile locale și europarlamentare”, că principala condiție pe care premierul Marcel Ciolacu și președintele PSD au pus-o în coaliție în privința devansării alegerilor locale a fost stabilirea unui calendar electoral pentru întregul an 2024.

Gabriel Zetea
Gabriel Zetea (SURSA FOTO: Camera Deputaților)

Vicepreședintele PSD solicită liberalilor să respecte acordurile din cadrul coaliției.

„Atunci, noi, PSD, am acceptat cererea PNL de a devansa alegerile locale, de a le aduce odată cu alegerile europarlamentare, am cerut atunci devansarea alegerilor prezidențiale și mutarea lor în luna septembrie și alegerile parlamentare în luna decembrie.

Colegii de la PNL au fost de acord, s-a luat o decizie în coaliție. În acest moment, nu considerăm oportun rediscutarea datei alegerilor prezidențiale din luna septembrie, pentru că până la urmă e și un semn de neseriozitate”, a declarat acesta.

Gabriel Zetea subliniază că acordul din coaliție privind calendarul alegerilor din 2024 a fost benefic pentru PNL.

„Nu înțeleg, ce facem acum, stabilim calendarul electoral, mutăm alegerile, în funcție de interesul unui partid, interesul electoral al unui singur partid? Am zis că vrem să evităm acest lucru, atunci, în luna martie, când am discutat la începutul anului”, a spus el.

Social-democratul a afirmat că PNL a creat deja un avantaj pentru alegerile europarlamentare prin introducerea alegerii primarilor în jocul electoral. În urma acestei decizii, a spus el, scorul PNL a crescut față de ceea ce indicau sondajele la momentul respectiv, când se aflau pe locul trei în spatele AUR.

Acum sunt pe locul doi, iar acest lucru se datorează, în parte, ajutorului primit prin devansarea alegerilor locale. În prezent, pare că nu sunt mulțumiți de programarea alegerilor prezidențiale în luna septembrie și ar încerca să le amâne din nou.

„Deci încercăm așa să câștigăm la masa verde niște alegeri, doar creându-ne un avantaj, iar cu asta nu este de acord PSD”, a spus Zetea.