Cum va fi vremea până la Crăciun

În următoarele 4 săptămâni, temperaturile vor fi în general normale pentru această perioadă, anunță ANM. În săptămâna în care va fi Crăciunul, vremea va fi ușor mai caldă decât specificul perioadei, se arată în prognoza pe patru săptămâni.

Valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice între 27 noiembrie și 04 decembrie, în zonele montane. În rest, ele se vor situa în jurul celor normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, nord-vestice și centrale. Mai ales în zona Munților Apuseni și în nordul Carpaților Orientali precipitațiile vor fi mai abundente. În rest, va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

În săptămâna 4 – 11 decembrie, temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane. Precipitații vor fi puțin mai multe decât de obicei în regiunile sud-estice. În restul teritoriului, vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în săptămâna 11 – 18 decembrie. Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru perioada 18 – 25 decembrie, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în jumătatea nordică a țării. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Românii au rămas fără curent electric din cauza vremii

În altă ordine de idei, România a fost grav afectată de condiţiile meteo severe. Potrivit unui comunicat al companiei Reţele Electrice Dobrogea, echipele de intervenție au reușit să reconecteze la rețeuaua de energie electrică aproximativ 75% dintre clienţii care au reclamat întreruperea alimentării cu electricitate din cauza situației meteorologice. Mai precis, toate aceste probleme au fost cauzate de fenomenele care au intrat sub incidența codului roșu: vânt cu intensitate care a depășit 100 km/h și căderi de zăpadă.

Conform unui comunicat emis de companie, luni, la ora 20:00, echipele se aflau în procesul de remediere a unor defecțiuni. În rețelele care alimentează aproximativ 76.000 de clienți. Aceștia provin din 142 de localități. Dintre acestea, 60 sunt în județul Constanța, 40 în Tulcea, 29 în Călărași și 13 în Ialomița.

„Lucrările se desfăşoară în continuare în condiţii de iarnă, cu accesul dificil în multe zone din cauza zăpezii şi noroiului. Distanţele lungi prin zone cu acces greu până la elementele de reţea afectate, precum şi drumurile cu circulaţie îngreunată de troiene de zăpadă au provocat prelungirea duratelor de reparaţii. Tehnicienii au instalat opt grupuri electrogene de mare capacitate pentru alimentarea de pompe de apă şi puţuri în judeţul Constanţa şi alte cinci pentru alimentarea clienţilor din localităţile Negru Vodă, Ovidiu şi Medgidia (judeţul Constanţa) şi Feteşti (judeţul Ialomiţa, două grupuri)”, a informat sursa citată.