Iarna se dezlănțuie în România! Alertă ANM

Iarna se dezlănțuie în România! Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a transmis în după-amiaza zilei de luni, 27 noiembrie, avertizări cod galben pentru patru judeţe. Sunt vizate zonele din Muntenia şi Transilvania.

Conform prognozei meteorologice, în judeţele Argeş, Prahova şi Dâmboviţa, la altitudini de peste 1.800 de metri, se așteaptă rafale de vânt cu intensități de 90 – 100 km/h. Acestea provoacă spulberarea zăpezii.

Vânt puternic în Cluj

De asemenea, până la ora 20:00, în judeţul Cluj (în zona de munte, la altitudini de peste 1.800 de metri), se prognozează viteze ale vântului de peste 70 – 90 km/h. Ele sunt însoțite de viscol și spulberarea zăpezii. Din această cauză, vizibilitatea va fi redusă.

Un cod galben este anunțat și în județul Suceava, fiind valabil până la ora 20. Vor fi înregistrate intensificări ale vântului cu rafale ce vor depăși 90…100 km/h. Vântul va face să fie spulberată zăpada.

Avertizările pentru fenomene periculoase imediate (nowcasting) sunt valabile pentru o perioadă de cel mult șase ore, conform informațiilor ANM.

Vremea rea a lăsat românii fără energie electrică

În ultimul weekend, România a fost lovită de condiții meteo severe, generând haos pe șosele și nu numai. Meteorologii au emis coduri roșii în mai multe județe. Vremea rea a lăsat peste 150.000 de locuințe fără energie electrică. De asemenea, 17 tronsoane de drumuri naționale au fost închise. Mai multe mașini au rămas blocate din cauza zăpezii.

Rafalele cele mai puternice au atins viteze de până la 140 km/oră în zona Tulcea, în special afectând comunitatea din Jurilovca. Situația rămâne tensionată, deoarece un nou ciclon se apropie de Europa.

vremea
Vremea în timpul iernii/SURSA FOTO: Dreamstime

Directorul ANM a spus că de marți vin ploile

Elena Mateescu, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a furnizat informații esențiale în legătură cu perioada meteorologică actuală. Potrivit acesteia, începând de marți, se așteaptă precipitații în diverse regiuni ale României. În faza inițială, acestea vor afecta zonele intracarpatice. Vor fi prezente în nord-vestul și vestul țării. Ulterior, se prognozează extinderea lor către sud-vest, unde se anticipează cantități semnificative de precipitații.

Elena Mateescu a indicat că în zonele montane, mai ales în Banat și Oltenia, dar și în centrul țării, se așteaptă ninsori și un nou strat de zăpadă. De asemenea, a menționat că marți se prevede o creștere semnificativă a temperaturilor față de ziua precedentă, 11 noiembrie.