Deși pare o treabă ușoară la început, în realitate, a fierbe orezul necesită atenția la mai multe detalii. Majoritatea oamenilor sunt de părere că mirodeniile sau carnea oferă savoarea preparatelor cu orez, însă pasionații de bucătărie știu că elemental principal în rețetele cu orez este… orezul! Nu trebuie să ne golim buzunarele pe condimente exotice sau pe multe alte ingrediente pentru a ne putea bucura de un orez gustos. Totul se rezumă la modul în care-l fierbem.

De ce trebuie să ținem cont când pregătim orez?

În primul rând, trebuie să ținem cont de tipul de orez pe care-l cumpărăm. Există numeroase tipuri de orez, iar fiecare se fierbe în felul său unic. Nu te speria! Nu trebuie să memorezi liste interminabile pentru a te putea bucura de o porție de orez cu carne. Noi îți oferim câteva reguli simple de care ar trebui să ții cont atunci când gătești:

Orezul trebuie spălat înainte de fierbere

Deși pare greu de crezut, orezul trebuie spălat înainte de fierbere. Ne putem da seama că este suficient de bine spălat atunci când apa rămâne limpede. Orezul basmati și cel sălbatic trebuie lăsat într-un vas cu apă după spălare. După ce a trecut o oră, timp suficient pentru a se împuia, îl putem pune la fiert.

De ce trebuie să spălăm orezul?

Prin spălare, se elimină praful și alte mizerii existente în orez. În plus, acest proces împiedică lipirea boabelor în timpul fierberii.

Fără sare

Mulți români sunt tentați să adauge sare peste orez în timp ce fierbe, însă acest lucru nu face decât să dauneze gustului final! Sarea face ca boabele de orez să se mărunțească și să aibă o textură lipicioasă.

Nu lăsa orezul în apa fiartă!

Imediat ce l-ai fiert, scoate-l din apă, strecoară-l și trece-l pe sub un jet de apă rece.

Aceștia sunt pașii pe care trebuie să îi faci pentru a te bucura de un orez aromat, spor la gătit!