Doliu în lumea agriculturii! Părintele orezului hibrid chinez, Yuan Longping, a murit la 91 de ani

Agronomul chinez Yuan Longping, devenit cunoscut după ce a creat primele soiuri hibride de orez, a murit sâmbătă la vârsta de 91 de ani în provincia Hunan din centrul Chinei, a anunţat agenţia de presă Xinhua. Celebrul agronom chinez a murit în urma unei deficienţe a organelor interne într-un spital din Changsha, a raportat cotidianul oficial Hunan Daily.

Yuan, născut în septembrie 1930, a ajutat China să obţină orezul hibrid de care avea nevoie pentru a hrăni aproape o cincime din populaţia lumii şi care trăieşte într-o ţară care ocupă doar 9% din suprafaţa locuibilă de pe Terra, dezvăluia agenţia Xinhua într-un articol publicat în anul 2019.

A fost foarte respectat în China

Yuan Longping era extrem de respectat în China, a cărei populaţie uriaşă a fost grav afectată de o penurie de alimente la jumătatea secolului al XX-lea.

La scurt timp după foametea severă care a lovit ţara lui natală în anii 1960, Yuan s-a dedicat cercetărilor ştiinţifice pentru a depista o metodă care să ducă la creşterea producţiei agricole şi a plantat primul soi de orez hibrid cu productivitate ridicată în anul 1973.

S-a lucrat la dezvoltarea unui alt soi de orez

Echipa coordonată de Yuan Longping a lucrat totodată la dezvoltarea unui soi de orez tolerant la mediul salin-alcalin şi a fost invitată să planteze o cultură-test cu acea varietate de orez în Dubai, în 2018, precizează Xinhua.

Sursa foto reprezentativă: Dreamstime