Potrivit unui text comun, publicat de peste 200 de reviste medicale la începutul acestui an, schimbările climatice reprezintă cea mai mare amenințare la adresa sănătății publice globale. Schimbările climatice includ creșterea temperaturii, creșterea nivelului mării și o accentuare a puterii și frecvenței evenimentelor meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile, secetele, uraganele și incendiile de vegetație, potrivit Medicalnewstoday.

Deficitul de alimente, poluarea aerului și o creștere a bolilor infecțioase

Schimbările climatice pot afecta sănătatea umană în diverse moduri. Creșterea temperaturilor, deficitul de alimente, poluarea aerului și o creștere a bolilor infecțioase sunt doar o parte din modalitățile prin care acestea pot afecta sănătatea umană.

Încălzirea globală poate duce la agravarea simptomelor unor tulburări neurologice

Schimbările climatice pot face anumite părți ale lumii nelocuibile din cauza secetei, a temperaturilor în creștere și altor fenomene meteo extreme. Acest lucru va duce la strămutarea în masă a populațiilor.

Studiul a constatat că o creștere a temperaturii ambientale din cauza încălzirii globale poate duce la agravarea simptomelor unor tulburări neurologice și la rate mai mari de spitalizare și mortalitate.

Impact negativ uriaș asupra sănătății creierului

Autorul principal al studiului, Daniel Kondziella, profesor la Universitatea din Copenhaga din Danemarca, a declarat pentru Medical News Today: ”Acest studiu arată că există motive suficiente să ne așteptăm la un impact negativ uriaș asupra sănătății creierului, la nivel mondial, în viitorul apropiat, din cauza schimbărilor climatice”

Impactul creșterii temperaturii asupra tulburărilor neurologice

Pentru a înțelege efectele încălzirii globale asupra tulburărilor cerebrale, echipa a revizuit cercetările anterioare care examinează impactul creșterii temperaturii ambientale asupra simptomelor tulburărilor neurologice majore.

Tulburările neurologice pe care echipa le-a examinat au inclus boala Alzheimer, alte forme de demență, scleroza multiplă, boala Parkinson, migrena, epilepsia și accidentul vascular cerebral. Cercetătorii au analizat, de asemenea, encefalita transmisă de căpușe ca exemplu de boală infecțioasă care implică sistemul nervos.

Scădere a performanței cognitive și a funcției motorii la persoanele cu scleroză multiplă

O serie de studii prinse în această cercetare au descoperit că temperaturile ridicate au fost asociate cu mai multe simptome precum iritabilitatea, anxietatea, depresia și agitația la persoanele cu Alzheimer și cu demența non-Alzheimer.

În mod similar, o creștere a temperaturii a fost asociată cu o scădere a performanței cognitive și a funcției motorii la persoanele cu scleroză multiplă.

Temperaturile ridicate au sporit și riscul de spitalizare și deces la persoanele cu demență și accident vascular cerebral.