Costurile catastrofelor naturale la nivel mondial în 2021 s-au ridicat la circa 250 de miliarde de dolari (221 de miliarde de euro), potrivit unei prime estimări publicate marţi de compania de reasigurare Swiss Re, în creştere cu 24% faţă de 2020, informează AFP şi Reuters.

În acelaşi timp, factura plătită de companiile de asigurare a fost evaluată la 105 miliarde de dolari, în creştere cu 17% în comparaţie cu anul precedent, a precizat reasiguratorul elveţian într-un comunicat, 2021 fiind al patrulea cel mai costisitor an pentru companiile de asigurări din 1970, în ceea ce priveşte acoperirea daunelor provocate de catastrofele naturale.

”În 2021, pierderile asigurate în urma dezastrelor naturale au depăşit din nou media precedentă pe 10 ani”, a constatat compania de asigurări, potrivit AFP.

Schimbările climatice, una din cauze

Peste 10.000 de persoane şi-au pierdut viaţa sau sunt în continuare date dispărute în urma dezastrelor naturale de anul acesta, notează Swiss Res.

Uraganul Ida, care a provocat pagube de la New Orleans până la New York, a generat daune asigurate cuprinse între 30 şi 32 de miliarde de dolari. Furtuna de iarnă Uri, care a lovit iniţial Texasul, a provocat pagube în valoare de 15 miliarde de dolari. Inundaţiile din Germania şi ţările învecinate au dus la pagube asigurate în valoare de 13 miliarde de dolari.

Cele mai multe dintre evenimentele din 2021 au fost exacerbate de schimbările climatice, susţin oamenii de ştiinţă, care avertizează că vor urma şi altele – mai severe – întrucât atmosfera Pământului va continua să se încălzească în deceniul următor şi ulterior.

Anul 2017, cel mai costisitor

Cel mai costisitor an înregistrat până acum a fost 2017, când au avut loc uraganele Harvey, Irma şi Maria. Locul al doilea este ocupat de 2011, când mai multe seisme puternice au lovit Japonia şi Noua Zeelandă, iar pe poziţia a treia se află anul 2005, când uraganul Katrina a devastat New Orleans.

Asiguratorii au majorat în anumite cazuri tarifele practicate ca rezultat al creşterii probabilităţii dezastrelor, iar în unele regiuni au încetat să mai ofere acoperire.

În timp ce asiguratorii avertizează asupra schimbărilor climatice şi a costurile asociate, companiile de asigurări se află la rândul lor sub presiune din partea activiştilor pentru a sista asigurarea industriilor poluatoare.