Coreea de Nord trece la următorul nivel. Pyongyang a anunțat testarea unei rachete hipersonice

Agenţia oficială de ştiri KCNA de la Phenian a prezentat testul respectiv drept un progres tehnologic major, potrivit informațiilor transmise de afp.com

Succesul acestui test are o „mare importanţă strategică”, în condiţiile în care Coreea de Nord urmăreşte să îşi crească considerabil capacităţile de apărare, conform sursei citate.

Rachetele hipersonice sunt mult mai rapide decât rachetele convenţionale

Rachetele hipersonice sunt mult mai rapide decât rachetele convenţionale, balistice sau de croazieră. De asemenea, sunt mult mai dificil de detectat şi de interceptat de către sistemele de apărare antirachetă, pentru care SUA cheltuie miliarde de dolari.

Armata sud-coreeană a informat despre lansarea unui proiectil de către Coreea de Nord la scurt timp după depistarea sa, marţi dimineaţă. Dar, contrar obiceiului, nu a dezvăluit altitudinea maximă atinsă de rachetă sau distanţa parcursă, informaţii pe care Seul-ul, în general, le face publice foarte rapid.

Potrivit presei sud-coreene, proiectilul lansat marţi de Coreea de Nord avea „caracteristici de zbor diferite” faţă de cele anterioare. Preşedintele sud-coreean Moon Jae-In a cerut o „analiză cuprinzătoare”.

Testul, care a fost efectuat din provincia Jagang din nordul ţării, „a confirmat controlul navigării şi stabilitatea rachetei”, precum şi „manevrabilitatea sistemului său de ghidare şi caracteristicile zborului planat al ogivei hipersonice detaşabile”, a dat detalii KCNA.

Regimul de la Phenian a efectuat deja alte câteva teste în luna septembrie: rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune şi rachete balistice cu rază scurtă de acţiune.

Alertă în Coreea de Nord

Anterior, Coreea de Nord și Coreea de Sud au efectuat tiruri cu rachete balistice, ridicând exponențial tensiunile într-una dintre cele mai sensibile regiuni de pe planetă.

Armata Phenianului a lansat, prima, două rachete în apele coastei estice a Peninsulei Coreene. Cele două proiectile au fost lansate la cinci minute unul după celălalt, potrivit monitorizării efectuate de garda de coastă japoneză.

La mai puțin de trei ore de la tirurile nord-coreene, Coreea de Sud a testat o nouă rachetă balistică lansată de pe submarin. Nava care a servit drept platformă de lansare pentru racheta balistică este un submarin de atac de clasă Dosan Ahn Changho. Racheta a fost lansată în timp ce submarinul se afla în imersiune.