Începe războiul? Rachete balistice lansate de la Phenian și Seul! Deși i s-a interzis, în baza legislației internaționale, să testeze rachete balistice și arme nucleare, Coreea de Nord nu dă niciun semn că ar avea de gând să respecte vreo interdicție.

În consecință, febra cursei înarmării a cuprins și autoritățile sud-coreene, care vor să fie mai puțin dependente de Washington.

Începe războiul? Rachete balistice la Nord și la Sud

Coreea de Nord și Coreea de Sud au efectuat, miercuri, tiruri cu rachete balistice, ridicând exponențial tensiunile într-una dintre cele mai sensibile regiuni de pe planetă.

Armata Phenianului a lansat, prima, două rachete în apele coastei estice a Peninsulei Coreene. Cele două proiectile au fost lansate la cinci minute unul după celălalt, potrivit monitorizării efectuate de garda de coastă japoneză.

La mai puțin de trei ore de la tirurile nord-coreene, Coreea de Sud a testat o nouă rachetă balistică lansată de pe submarin. Nava care a servit drept platformă de lansare pentru racheta balistică este un submarin de atac de clasă Dosan Ahn Changho. Racheta a fost lansată în timp ce submarinul se afla în imersiune.

Potrivit ministerului apărării de la Seul, ținta vizată a fost atinsă „cu precizie”. Instituția nu a oferit alte detalii despre tirul sud-coreean, la care a asistat și președintele Moon Jae-in.

A șaptea țară din lume care testează cu succes rachete balistice

Dezvoltarea de armament, inclusiv rachete balistice, a accelerat în această țară care încearcă să devină mai puțin dependentă de Statele Unite și mai prevăzătoare în ceea ce privește programul balistic din Coreea de Nord.

În luna mai președinții american și sud-coreean au convenit să pună capăt acordului bilateral de 40 de ani care limita raza și încărcătura rachetelor sud-coreene.

Decizia de atunci a fost calificată de Phenian drept „un act ostil și deliberat” al Washingtonului și a promis să răspundă conform principiului contramăsurilor, arată sursa citată.

Prin lansarea efectuată miercuri, Coreea de Sud devine a șaptea țară din lume care testează cu succes rachete balistice cu lansare de pe submarin.

Celelalte state sunt și deținătoare de arme nucleare însă Seulul nu are astfel de capabilități.

Cele două rachete lansate de Phenian au zburat 800 de kilometri și au atins o altitudine de 60 de kilometri, indică surse sud-coreene.

Ministerul Apărării de la Tokyo a anunțat că, potrivit estimărilor sale, proiectilele nord-coreene ar fi căzut în ape situate în afara zonei economice exclusive a Japoniei.

”Efectul destabilizator al programului ilegal de înarmare al Coreei de Nord”

Premierul nipon Yoshihide Suga a calificat tirurile Coreei de Nord drept „scandaloase” și de natură să amenințe pacea și securitatea Japoniei și a regiunii.

Comandamentul militar Indo-Pacific al SUA a menționat că testul Phenianului nu a pus o amenințare „imediată” la adresa Americii și aliaților săi dar a adăugat că lansările celor două rachete balistice „subliniază efectul destabilizator al programului ilegal de înarmare al Coreei de Nord”.

CNN remarcă faptul că lansările efectuate de Nord și Sud vin la câteva ore după ce președintele sud-coreean Moon Jae-in s-a întâlnit la Seul cu ministrul chinez de externe, Wang Yi.

China exercită o influență semnificativă asupra Coreei de Nord. În cadrul întâlnirii, președintele sud-coreean a spus că Phenianul nu răspunde eforturilor întreprinse de Seul și de Washington de implicare într-un dialog asupra situației din peninsulă.

Rachete de croazieră versus rachete balistice

Tirul cu rachete balistice efectuat miercuri de Nord este primul de acest fel de când președintele american Joe Biden și-a început mandatul.

Anterior, Phenianul a anunțat că a efectuat tiruri cu rachete de croazieră.

Rachetele de croazieră sunt propulsate de motoare reactive pe durata întregului zbor. Ele zboară aproape de sol, ceea ce le face greu de detectat și nu sunt, în mod obișnuit, proiectate să transporte încărcături nucleare.

Prin contrast, rachetele balistice sunt lansate pe traiectorii care le poartă – în cazul versiunilor cu rază lungă – în afara atmosferei terestre.

Motoarele-rachetă ard doar pe o scurtă porțiune a traiectoriei ascendente.

Rachetele balistice pot avea încărcături mai voluminoase iar unele versiuni sunt proiectate să transporte multiple capete nucleare, potrivit sursei citate.

Coreei de Nord i s-a interzis, în baza legislației internaționale, să testeze rachete balistice și arme nucleare însă regimul lui King Jong-un a sfidat în mod repetat aceste interdicții.

Testele Nordului au atras reacții internaționale și sancțiuni economice din partea Consiliului de Securitate ONU.