Bucureștiul și șapte județe se află luni sub avertizare cod portocaliu de caniculă. Se anunță temperaturi între 35 și 37 de grade.

De asemenea, valul de căldură persistă în Banat, nord-vestul și nordul Olteniei, nordul Munteniei. Va fi caniculă și în zona continentală a Dobrogei. Toate aceste regiuni fiind sub avertizare cod portocaliu.

ANM a emis o avertizare cod galben, anunțând un val de căldură persistent și disconfort termic ridicat în mai multe regiuni.

”Valul de căldură va persista în Banat, în nord-vestul şi nordul Olteniei, în nordul Munteniei, precum şi în zona continentală a Dobrogei, disconfortul termic se va menţine ridicat, indicele temperatură – umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unităţi, şi izolat va fi caniculă”, conform ANM.

Cod portocaliu de caniculă în București și 7 județe

cod portocaliu 24 iunie
SURSA FOTO: ANM

Maximele temperaturilor, care vor continua să fie mult mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, vor fi în general între 33 și 35 de grade.

Luni este în vigoare și o avertizare cod portocaliu. Sunt prognozate un val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat în mai multe județe. Sunt vizate Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași și Ilfov, precum și în municipiul București.

În aceste județe, valul de căldură va persista, iar temperaturile maxime, deși ușor mai scăzute față de zilele anterioare, vor fi în continuare deosebit de ridicate. Disconfortul termic se va menține accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind ușor pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi între 35 și 37 de grade. Cele minime nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând astfel nopțile tropicale.

Cum se anunță vremea astăzi, 24 iunie

Vremea, astăzi, 24 iunie, se anunță extrem de călduroasă. Disconfortul termic se menține ridicat. Aversele apar mai ales în centru, în est, în sud și la munte. Maximele pleacă de la 26 de grade în depresiuni și în Bucovina. Ele ajung la 36-37 de grade în Muntenia și în Oltenia.

În Dobrogea și Bărăgan va fi soare. În Bărăgan avem o amiază caniculară. Indicele de confort termic depășește pragul critic de 80 de unități. La malul mării o să fie ceva mai bine și se vor înregistra cel mult 29 de grade.

În Moldova sudică și în nordul Munteniei temperaturile scad puțin. Cu toate acestea, vremea rămâne caldă și se ating 34 de grade. Din când în când vor fi nori și apar mai multe serii de averse zgomotoase.

Zonele unde va ploua torențial

Prognoza meteo indică că se mai răcorește și în jumătatea nordică a Moldovei și în Bucovina. Temperaturile se opresc la 28 de grade. În unele zone o să plouă torențial. Sunt anunțate și căderi de grindină și se pot forma vijelii.

În nordul Transilvaniei și în Maramureș maximele ajung la 30 de grade pe la Satu Mare. Și pe-aici se-adună norii și apar averse, însoțite de manifestări de instabilitate.

În ținuturile vestice vremea se păstrează caldă. Temperaturile urcă până la 33 de grade. Este soare în cea mai mare parte a zilei, însă pe spații mici o să vină o ploaie rapidă și zgomotoasă.

Căldura se mai domolește în Transilvania, pe unde vor fi cel mult 31 de grade pe la Alba Iulia. Vin, însă, mai multe serii de averse cu tunete și fulgere, care vor lăsa în urma cantități mari de apă în intervale scurte de timp.

Căldură greu de suportat în mare parte din România

În Oltenia, soarele încălzește rapid atmosfera. La amiază, temperaturile ating până la 37 de grade, făcând aerul aproape irespirabil. Ploile apar și aici, fiind destul de violente.

Căldura rămâne greu de suportat și în sudul României. Aici, temperaturile ajung la 36-37 de grade. Atmosfera devine înăbușitoare din cauza stresului termic ridicat. Pe parcursul zilei, vor fi câteva averse locale, însoțite de manifestări de instabilitate.

Bucureștiul va fi lovit de temperaturi ridicate

În București, va fi foarte cald. Amiaza va fi caniculară, cu multă zăpușeală și temperaturi de 36 de grade la umbră. Vântul va fi activ, iar spre seară și la începutul nopții, se vor aduna norii și există posibilitatea unor ploi trecătoare. Minima va ajunge la 20 de grade.

La munte, atmosfera va fi instabilă. Vor fi mai multe serii de averse abundente, care vor aduce peste 30 de litri de apă pe metru pătrat. Vor cădea grindina și se pot forma vijelii. Vor fi și perioade însorite, iar temperaturile din stațiuni vor scădea ușor.

Pe litoral, vremea va fi frumoasă, cu soare în cea mai mare parte a zilei și un vânt destul de insistent. Temperatura va crește ușor, cu maxime de 29 de grade pe plajă și 23 de grade în apă.