Furtuni puternice în România. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis duminică, 23 iunie, noi alerte de fenomene severe. Toată țara se va afla sub avertizări de fenomene severe.

România se află sub avertizări de caniculă și furtuni puternice de vară

La ora 14:00, jumătate de țară intră sub alertă cod galben de instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică până luni dimineață la ora 08.00, în Banat, Transilvania, în cea mai mare parte a Moldovei și local în Maramureș.

În zonele respective se vor semnala averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50-70 km/h), grindină, descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-30 l/mp și pe arii restrânse de peste 40-50 l/mp, potrivit ANM.

Meteorologii spun că astfel de manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse în mai multe zone. Este vorba despre Crișana, vestul Olteniei și vestul Maramureșului.

vremea
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Mai multe județe se află sunt sub alertă cod roșu de caniculă

În același timp, mai multe județe se află sunt sub alertă cod roșu de caniculă. Duminică, 23 iunie, județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, precum și municipiul București, sunt sub alertă cod roșu de caniculă.

Meteorologii subliniază că valul de căldură va fi persistent și intens. Totodată, temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a cincea zi consecutiv. Valorile maxime vor fi de 38-39 de grade.

Simultan, cele minime se vor situa în jurul a 20 de grade. Potrivit ANM, va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

O alertă cod portocaliu este valabilă și pentru ziua de luni, 24 iunie

Mai mult, va fi extrem de cald și luni. O alertă cod portocaliu este valabilă pentru județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași și Ilfov, precum și în municipiul București.

În acest zone, temperaturile maxime vor fi în continuare deosebit de ridicate. Este vorba despre 35-37 de grade. Disconfortul termic se va menține accentuat. Simultan, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.