Cod roșu de caniculă în mai multe județe din România

Cod roșu de caniculă. Întreaga țară, cu excepția zonelor de litoral din Tulcea și Constanța, se află sâmbătă sub avertizări de cod galben, portocaliu și roșu de caniculă. În județele Dolj, Olt, Teleorman și în sudul județelor Vâlcea și Argeș, valul de căldură va fi persistent și intens, iar temperaturile vor fi extrem de ridicate pentru a patra zi consecutiv.

Meteorologii au emis o avertizare de Cod galben de căldură și disconfort termic ridicat, anunțând că valul de căldură va persista în Maramureș, nordul Crișanei și nordul Transilvaniei, extinzându-se și în Moldova, estul Munteniei și Dobrogea continentală. În aceste regiuni se vor înregistra temperaturi maxime între 32 și 34 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va fi în jurul pragului critic de 80 de unități.

”Valul de căldură se va menţine în Maramureş, nordul Crişanei, nordul Transilvaniei, dar se va extinde şi în Moldova, estul Munteniei şi Dobrogea continentală, regiuni unde se vor înregistra temperaturi maxime în general între 32 şi 34 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unităţi”, transmit meteorologii ANM.

Cum va fi vremea la munte

În zonele montane, precum și în regiunile vestice, nordice și centrale, se vor înregistra perioade de instabilitate atmosferică începând din orele amiezii.

O avertizare de cod portocaliu pentru un val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat vizează Banatul, sudul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei, precum și local Oltenia și Muntenia.

ANM informează că valul de căldură va persista și se va intensifica ușor în Banat, sudul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei, precum și local în Oltenia și Muntenia, unde se vor înregistra temperaturi mult mai ridicate decât cele obișnuite pentru această dată. Maximele vor fi în general între 34 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

”Valul de căldură va persista şi se va intensifica uşor în Banat, sudul Crişanei, cea mai mare parte a Transilvaniei şi local în Oltenia şi Muntenia, unde se vor înregistra temperaturi cu mult mai ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa în general între 34 şi 37 de grade, va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, informează ANM.

Cinci județe sunt sub cod roșu de caniculă

Local, noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime în jurul valorii de 20 de grade.

Sâmbătă, cinci județe se află, total sau parțial, sub avertizare de cod roșu, fiind prognozate un val de căldură persistent și intens, caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat.

Meteorologii anunță că în județele Dolj, Olt, Teleorman și în sudul județelor Vâlcea și Argeș, valul de căldură va fi persistent și intens, cu temperaturi deosebit de ridicate pentru a patra zi consecutiv. Temperaturile maxime vor ajunge la 38-39 de grade, iar cele minime se vor situa în jurul valorii de 20 de grade, provocând nopți tropicale. Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, cu indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități.

ANM-COD ROSU DE CANICULA
ANM-COD ROSU DE CANICULA