Pentru ziua de sâmbătă, este în vigoare o avertizare de cod roșu pentru județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș. Această avertizare cod roșu indică condiții meteorologice extreme de caniculă. Se anunță temperaturi foarte ridicate.

De asemenea, pentru vineri, meteorologii au emis o avertizare cod galben de căldură în mai multe zone din țară. Ei au semnalat condiții meteorologice călduroase care necesită atenție sporită.

Pentru vineri, meteorologii au emis o avertizare cod galben de căldură în diverse zone. Valul de căldură va persista în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Crișana, Oltenia și Muntenia. Aici temperaturile maxime vor varia în general între 31 și 34 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va apropia de pragul critic de 80 de unități, conform informațiilor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Val de caniculă în mai multe regiuni din România

”Valul de căldură se va menţine în Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei şi local în Crişana, Oltenia şi Muntenia, unde temperaturile maxime se vor situa în general între 31 şi 34 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unităţi”, precizează ANM.

Pentru ziua de vineri, meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de caniculă în mai multe regiuni. Sunt vizate regiunile precum Banat, sudul Crișanei, sudul Olteniei, sudul Transilvaniei și sud-vestul Munteniei.

Temperaturi maxime între 33 și 36 de grade Celsius

Meteorologii anunță că valul de căldură va continua în regiunile Banat, sudul Crișanei, sudul Olteniei, sudul Transilvaniei și sud-vestul Munteniei. Aici se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această perioadă. Temperaturile maxime vor oscila în general între 33 și 36 de grade Celsius. Acest lucru va duce la condiții de caniculă și un disconfort termic accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în aceste zone.

”Valul de căldură va persista, astfel încât în Banat, în sudul Crişanei, al Olteniei şi al Transilvaniei, precum şi în sud-vestul Munteniei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa, în general, între 33 şi 36 de grade, va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, anunţă meteorologii.

În zonele respective, temperaturile minime vor fi de aproximativ 20 de grade Celsius, creând condiții nocturne tropicale.

harta meteo
SURSA FOTO: ANM

Cod galben și portocaliu de la ANM

Avertizările emise de ANM pentru ziua de sâmbătă, 22 iunie, includ:

  • O avertizare cod galben de căldură este în vigoare pentru Maramureș, nordul Crișanei, nordul Transilvaniei, Moldova, estul Munteniei și Dobrogea continentală. Temperaturile maxime vor fi în general între 32 și 34 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va apropia de pragul critic de 80 de unități.
  • În zonele montane și în regiunile vestice, nordice și centrale ale țării, din orele amiezii sunt prognozate perioade cu instabilitate atmosferică.
  • De asemenea, a fost emis un cod portocaliu de caniculă pentru mai multe zone, inclusiv pentru zonele în care se va înregistra un val de căldură persistent, caniculă și un disconfort termic accentuat.

” Valul de căldură va persista şi se va intensifica uşor în Banat, sudul Crişanei, cea mai mare parte a Transilvaniei şi local în Oltenia şi Muntenia, unde se vor înregistra temperaturi cu mult mai ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa în general între 34 şi 37 de grade, va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Local noptile vor fi tropicale, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade”, este anunţul metrorologilor pentru sâmbătă.

Cod roșu pentru mai multe județe

ANM a emis o avertizare cod roșu pentru mai multe județe. Meteorologii au anunțat un val de căldură persistent și intens, caniculă și un disconfort termic deosebit de accentuat. Avertizarea este valabilă pentru județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș.

În aceste zone, valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor atinge valori deosebit de ridicate pentru a patra zi consecutiv. Se prognozează temperaturi maxime de 38 până la 39 de grade Celsius, iar temperaturile minime vor fi în jurul a 20 de grade Celsius (nopți tropicale). Meteorologii avertizează că va fi caniculă și un disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

”În judeţele Dolj, Olt, Teleorman şi sudul judeţelor Vâlcea şi Argeş, valul de căldură va fi intens şi persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a patra zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade, iar cele minie, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopţi tropicale). Va fi caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, precizează meteorologii.