Se topește România! Canicula pune stăpânire pe țara noastră

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteo de tip Cod Galben de val de căldură și caniculă. Meteorologii anunță persistența unui val de căldură în mai multe regiuni ale țării. Potrivit prognozelor, fenomenele vizate includ canicula și disconfortul termic ridicat. Zonele afectate sunt următoarele:

  • Maramureș;
  • Crișana;
  • mare parte a Transilvaniei;
  • sudul Moldovei;
  • Dobrogea (local).

Temperaturile maxime vor atinge între 32…35 de grade Celsius. Pe arii restrânse se va înregistra caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) local va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, accentuând disconfortul termic.

Locuitorii din aceste regiuni sunt sfătuiți să ia măsuri pentru protecția împotriva căldurii excesive și să se informeze constant despre evoluția condițiilor meteorologice locale.

Cod Portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat

Cod Portocaliu de caniculă
SURSA FOTO: ANM

 

 

A fost emisă și o atenționare meteo de tip Cod Portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat. Meteorologii anunță intensificarea valului de căldură în mai multe regiuni din țară, cu fenomene vizate incluzând canicula și disconfortul termic accentuat. Zonele afectate sunt următoarele:

  • Banat;
  • Oltenia;
  • Muntenia;
  • sud-vestul Dobrogei;
  • sudul Transilvaniei.

Temperaturile maxime vor atinge nivele deosebit de ridicate pentru această perioadă, situându-se între 33…38 de grade Celsius.

Local se pot înregistra izolat și temperaturi în jurul valorii de 39 de grade Celsius. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, ceea ce va accentua disconfortul termic. Pe timp de noapte, se prevăd condiții tropicale, cu temperaturi minime în jurul valorii de 20 de grade Celsius.

Recomandăm populației din aceste regiuni să ia măsuri de protecție împotriva căldurii excesive și să se informeze regulat despre evoluția vremii în zona lor.

Alimente ideale pentru zilele călduroase

Ouă fierte. Ouăle fierte, mâncate reci, sunt ideale pentru zilele caniculare, oferind o sursă importantă de proteine. Se pot servi simple, cu puțină sare presărată deasupra.

Înghețată. Deși înghețata nu are o valoare nutrițională semnificativă, este indispensabilă vara, fiind una dintre cele mai bune metode de a ne răcori.

Mâncăruri picante. Pentru unele persoane, mâncărurile picante sunt de ajutor în zilele caniculare. Cum? Simplu. Ele determină organismul să transpire, ceea ce îl ajută să se răcorească mai repede.