Prognoza meteo ANM pentru joi, 20 iunie

Prognoza meteo ANM. Astăzi, vestul, sudul și centrul țării sunt cuprinse de o căldură intensă. Drept urmare, aerul devine aproape sufocant.

În cursul după-amiezii și serii, în estul țării și în unele zone restrânse din centru, sud și sud-est, se vor înregistra averse însoțite de descărcări electrice.

ANM a emis o avertizare de tip cod galben de caniculă pentru data de 20 iunie, dar și una de tip cod portocaliu.

Codul galben va viza fenomene precum val de căldură, caniculă, disconfort termic ridicat.

”Valul de căldură va persista în Crișana, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în sudul Moldovei, în jumătatea estică a Munteniei și în Dobrogea continentală, temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 35 de grade și local va fi caniculă. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) local va depăși ușor pragul critic de 80 de unități”, arată ANM.

În același timp, codul portocaliu va viza fenomene precum val de căldură, caniculă, disconfort termic accentuat.

”Valul de căldură va continua să se intensifice, astfel încât în Banat, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei și în jumătatea de vest a Munteniei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată.

Maximele se vor situa, în general, între 34 și 38 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Local noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade”, mai arată ANM.

cod portocaliu 20 iunie
SURSA FOTO: ANM

Prognoza meteo ANM în România

În Dobrogea și Bărăgan predomina soarele. Căldura se accentuează, generând un disconfort termic considerabil. În Bărăgan, temperaturile ajung până la 38 de grade. După-amiaza, cerul se va înnora treptat și pe alocuri se vor semnala averse sporadice.

În sudul Moldovei și în nordul Munteniei, soarele strălucește pe tot parcursul zilei, iar la amiază atmosfera devine sufocantă. Temperaturile vor atinge aproximativ 37 de grade, iar după prânz ar putea apărea câteva averse. Vântul va prezenta intensificări pe alocuri.

În nordul Moldovei și în Bucovina, temperaturile sunt mai scăzute comparativ cu ziua precedentă, dar vremea se menține caldă, cu maxime de până la 32 de grade.

În cursul după-amiezei, cerul se va înnora și vor apărea averse însoțite de fulgere, mai intense în zonele montane. Vântul va sufla cu o viteză de până la 55 km/h.

În nordul Transilvaniei și în Maramureș, cerul este predominant senin sau puțin noros. Vântul se intensifică, iar în zonele montane este posibil să apară ploi. Temperaturile vor atinge maximum 32 de grade.

În vestul țării, temperatura atinge 36 de grade în timpul zilei, iar atmosfera devine sufocantă din cauza temperaturilor extreme. Noaptea va fi tropicală, cu minime de 23 de grade în zonele deluroase.

În Transilvania, căldura devine înăbușitoare. În vestul și sud-vestul provinciei, temperaturile ating sau depășesc pragul caniculei: vor fi 35 de grade la Sibiu și 36 de grade la Alba Iulia. După prânz, vor apărea câțiva nori de ploaie, în special în zona de est a țării.

În Oltenia, se anunță o zi toridă și o amiază caniculară, cu temperaturi de 39 de grade la umbră și o atmosferă extrem de înăbușitoare. Disconfortul termic este resimțit intens, iar spre după-amiază sunt posibile averse izolate însoțite de tunete și fulgere.

În sudul țării, temperaturile vor fi extrem de ridicate. La amiază, atmosfera devine sufocantă, cu valori apropiindu-se de 40 de grade Celsius. Indicele temperatură-umiditate depășește pragul critic de 80 de unități, iar răcirea în timpul nopții este limitată.

canicula, soare, temperaturi, meteo, ANM
SURSA FOTO: Pexels

Prognoza meteo ANM în București

Astăzi, în București, soarele va străluci pe tot parcursul zilei. Temperaturile vor crește, atingând o maximă de 38 de grade Celsius, iar aerul va deveni irespirabil din cauza stresului termic intens.

Vântul va fi activ, perturbând atmosfera. Noaptea următoare va fi tot tropicală, cu o minimă de 20 de grade Celsius.

Prognoza meteo la munte, 20 iunie

În zonele montane, temperatura este ridicată. După-amiaza, în special în zona Orientalilor, vor apărea averse însoțite de descărcări electrice.

Există posibilitatea de grindină și cantități semnificative de apă. Vântul se va intensifica în timpul ploilor.

canicula
SURSA FOTO: Dreamstime

Prognoza meteo la mare, 20 iunie

La malul mării va fi extrem de cald. Temperaturile vor ajunge la 33 de grade pe plajă și 22 de grade în apă.

Seara vor apărea câțiva nori, dar probabilitatea de ploaie este scăzută. Vântul se va intensifica până la 50 de km/h.