Adio, centrale termice de apartament! Nimeni nu s-ar fi gândit că se poate întâmpla asta

Concret, primarul din Cluj, Emil Boc, a anunțat că apartamentele din noile blocuri nu vor avea centrală termică proprie. Primăria Cluj lucrează la o strategie privind modernizarea sistemului de termoficare și de reducere a poluării cauzate de acestea.

Sunteți de acord cu decizia lui Emil Boc de a interzice centralele termice de apartament?

”Propunem prioritizarea sistemului de termoficare în raport cu orice alt sistem alternativ, ținând cont de nevoia reducerii gradului de poluare din oraș, de atragerea de fonduri europene pentru modernizarea sistemului de termoficare și de a asigura o viziune pe termen lung cu energii care să aducă o creștere a calității vieții, resimțită într-o factură mai mică la cetățean”, a declarat Emil Boc pentru Radio Cluj.

Emil Boc a mai spus că noile blocuri fie se vor conecta la sistemul de termoficare, fie va exista o centrală de bloc pentru toate apartamentele.

”Nimeni nu se va mai putea dezvolta haotic, din perspectiva aceasta a noxelor. Toate blocurile noi fie se conectează la sistemul de termoficare, fie își montează centrale proprii. De la blocurile cu minim șase apartamente va exista o singură centrală, nu șase centrale. Cu tendința de eliminare în viitor și a acestor centrale și de conectare la sistemul de termoficare, pe măsură ce sistemul de termoficare se extinde în acea zonă. De asemenea, toate proiectele pe care primăria le va gestiona, vor fi conectate la sistemul de termoficare”, a mai spus Emil Boc.

Ce se întâmplă cu cei care vor în continuare să se debranșeze de la sistemul de termoficare

Într-o altă ordine de idei, primarul Emil Boc a declarat că oamenii care vor în continuare să se debranșeze de la sistemul de termoficare, o pot face în continuare deoarece primăria nu are în vedere interzicerea acestui lucru.

”Nu vom opri debranșarea de la sistemul de termoficare, dacă oamenii vor dori. Astăzi sunt 21.000 de familii conectate. Dacă vor dori, oamenii pot, în continuare, să se deconecteze. Nu avem în vedere să le interzicem asta. Vrem însă, prin stimulente alternative, să îi determinăm pe oameni, având în vedere prețul mai bun pe care îl va oferi sistemul de termoficare, să rămână conectați și să revină și alții în sistemul centralizat de termoficare”.

Emil Boc a subliniat că familiile racordate la sistemul centralizat de termoficare nu vor suferi din cauza căldurii în această iarnă, așa cum se întâmplă în alte mari orașe.