Sfârșitul lunii octombrie a venit cu vreme bună și cu vești bune! Românii pot beneficia de vouchere pentru centrale termice de apartament.

Cine va beneficia de acest tichet

Categoriile vizate pentru această reducere sunt famiile cu venituri modeste din județul Buzău. Prin această inițiativă, cetățenii primesc sprijin financiar pentru achiziţionarea şi instalarea unei centrale termice de apartament.

Persoanele care doresc să primească un astfel de tichet trebuie să îndeplinească anumite condiții. Potrivit oficialilor din Buzău, venitul mediu pe membru de familie nu trebuie să depăşească salariul minim net pe economie, respectiv 1.386 de lei. În plus, cetățenii care doresc să solicite acest voucher trebuie să aibă taxele şi impozitele plătite la zi.

Ce valoare are un voucher

Voucherele sunt emise de Primăria din Buzău. Locuitorii pot beneficia de 7.000 de lei pentru instalarea unei centrale termice pe gaz, potrivit romaniatv.net.

Această inițiativă a conducerii din Buzău nu este nouă și în trecut au existat familiile care au beneficiat de ajutor în anotimpul rece. Programul a fost iniţiat în anul 2019. Se derulează prin intermediul Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Buzău.

Constantin Toma menționează că mai bine de 300 de familii din municipiul județului Buzău au beneficiat, în ultimii doi ani, de acest ajutor.

În prezent, 30 de familii din oraş au solicitat acest ajutor din partea Primăriei Buzău.

Comisia Europeană dorește renunțarea la centrale pe gaz

Comisia Europeană nu interzice centralele termice de apartament în România, momentan.

Un membru UE a afirmat că oficialii au introdus mai multe cerințe „pentru a ne asigura că se va renunța gradual la centralele pe gaz”.  Acesta a explicat că în unele țări europene centralele de apartament vor rămâne în funcțiune mai mult decât în altele. „Înțelegem că nu putem introduce o interdicție peste noapte”.

„Dar trebuie de asemenea să ne uităm unde sunt diferențele între statele membre”, a adăugat aceasta. Statele membre UE „sunt mult, mult mai avansate decât altele” în ceea ce privește decarbonizarea.

„Așadar, ideea este de a permite treptat eliminarea și finanțarea cu bani UE doar a acelor proiecte care pot asigura încălzire eficientă și sustenabilă (…) și de a nu merge pe o soluție radicală care ar interzice pur și simplu o tehnologie pe care o vedem încă foarte folosită și care este o realitate în numeroase locuințe”, a menționat acesta.