Pesta porcina africană a lovit cel mai mare crescător de porci din judeţul Buzău! Peste 8.300 de animale vor fi sacrificate

Focarul respectiv a fost depistat la cel mai mare crescător de porci din judeţul Buzău, care deţine ferme atât în acest judeţ cât şi în Ialomiţa, conform informațiilor transmise de DSVSA Buzău.

În momentul de față, în Buzău sunt active 20 de focare de pestă, existând în lucru şi 3 suspiciuni. Ultimul focar depistat este într-o fermă din Glodeanu Siliştea în care sunt peste 8.300 de animale, toate urmând a fi sacrificate. Amintim că focarul de la Glodeanu Siliştea a fost descoperit în urma unui control de rutină efectuat chiar de proprietarul exploataţiei. Acesta a cerut testarea a zece animale, iar când au venit rezultatele s-a descoperit că o parte dintre acestea erau bolnave.

Peste 8.300 de porci de îngrăşare se află în exploataţie

De asemenea, în exploataţie sunt peste 8.300 de porci de îngrăşare, cu o greutate de la 40-50 de kg şi până la 110 kilograme. Acelaşi proprietar mai deţine în judeţul Buzău şi alte ferme de animale, care, din cauza focarului depistat recent, vor avea activitatea blocată. Totodată, proprietarul respectiv mai deţine o fermă şi în judeţul Ialomiţa, unde de asemenea a fost depistat focar de PPA.

Pesta porcină ravagii în gospodării

Anterior, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomița (DSVSA) informează că pesta porcină africană a fost descoperită în mai multe localități din județ.

„Cauzele pot fi multiple, deja DSVSA Ialomiţa a identificat ca fiind pozitive două focare în care un porc a fost aruncat în lacul de acumulare de la Dridu, altul a fost aruncat  la marginea localităţii Făcăieni, altul în localitatea Armăşeşti, în zona gării, dar din anchete putem spune că  80 la sută din focare sunt prin circulaţia persoanelor” a declarat Dragoş Păun, consilier cu atribuţii şef serviciu Sănătate şi bunăstare animale din cadrul DSVSA Ialomiţa.