Pesta porcină africană lovește cu putere în România. Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, vineri, că sunt active 170 de focare de pestă porcină africană. Numai în ultima săptămână au fost raportate 54 de noi focare şi 10 noi cazuri la mistreţi.

ANSVSA a detaliat că în 22 iulie erau active 170 de focare de pestă porcină africană (PPA). Dintre acestea, două focare au fost depistate în exploataţii comerciale. Alte două focare s-au găsit în exploataţii comerciale de tip A, fiind afectate 46.203 de porcine.

În perioada 2019 şi până în prezent au fost stinse 3.230 de focare de pestă porcină africană.

În intervalul 15-22 iulie, au fost înregistrate 54 de focare noi de PPA: 19 în judeţul Teleorman, opt în judeţul Bihor, câte cinci în judeţele Arad şi Ialomiţa, trei în judeţul Satu Mare, câte două în judeţele Buzău, Cluj şi Hunedoara şi câte un focar în judeţele Botoşani, Dolj, Gorj, Maramureş, Mureş, Neamţ, Sibiu şi Sălaj.

Totodată, în aceeaşi perioadă au fost stinse 9 focare de PPA: câte patru în judeţele Bihor şi Sălaj şi unul în Buzău.

Când a fost semnalată prima oară pesta porcină în România

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, în 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.811 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.

În intervalul 15-22 iulie, au fost înregistrate 10 cazuri noi de PPA la mistreţi: câte două în judeţele Arad (mistreţi găsiţi morţi), Bihor (mistreţi găsiţi morţi) şi Cluj (mistreţi găsiţi morţi) şi câte un caz în judeţele Argeş (mistreţ găsit mort), Buzău (mistreţ vânat), Maramureş (mistreţ vânat) şi Sălaj (mistreţ găsit mort).

Misiunea Autorităţii se realizează prin protejarea sănătăţii de-a lungul întregului lanţ alimentar – adică în fiecare etapă a procesului de producţie, de la fermă la consumator – prevenind contaminarea alimentelor şi promovând igiena alimentară şi informarea transparentă a consumatorilor cu privire la alimente şi sănătatea şi bunăstarea animalelor.

Sursă foto: Dreamstime