Canicula lovește cu putere în România. Prognoza meteo pentru acest weekend anunță temperaturi record. Gradele din termometre vor crește cu repeziciune mai ales spre orele după-amiezii. Local în sudul și estul țării și izolat în rest, iar disconfortul termic va fi accentuat, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare mai ales după-amiaza și noaptea în vest și sud-vest. Local, s-ar putea simți averse ce vor avea şi caracter torențial, descărcări electrice și, posibil, vijelii şi grindină, transmit meteorologii.

Prognoza meteo pentru acest weekend indică că astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse, cu o probabilitate mai mare în zonele montane și nord-est. Local și temporar, îndeosebi ziua, vântul va avea unele intensificări la munte și în sud.

Cum va fi vremea în București și pe litoral

Românii trebuie să fie cu mare băgare de seamă în acest weekend. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 30 și 36 de grade Celsius. Cele mai ridicate valori se vor simți în sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei. Cele minime vor fi cuprinse între 11…12 grade Celsius în depresiuni şi 24…25 de grade Celsius în Deltă.

În București, vremea va fi călduroasă, chiar caniculară la amiază. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi de 35…36 de grade Celsius, iar cea minimă de 18…20 de grade Celsius, conform meteorologilor.

La munte, vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare mai ales după-amiaza și noaptea în Carpații Occidentali și în vestul celor Meridionali, unde local vor fi averse ce vor avea şi caracter torențial, descărcări electrice și, posibil, vijelii şi grindină.

La mare, vremea va fi călduroasă în orele amiezii, când și disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală va atinge și pe alocuri depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi predominant senin. Vântul va sufla slab și moderat cu ușoare intensificări după-amiaza. Temperaturile maxime se vor încadra între 29 și 32 de grade Celsius, iar cele minime între 21 și 25 de grade Celsius. Temperatura apei mării va fi cuprinsă între 26 și 27 de grade Celsius.

Sursă foto: Dreamstime