UPDATE: 

Bucureștiul se află și el sub un val de caniculă în cursul zilelor de miercuri și joi, atunci când temperaturile vor ajunge până la 35 de grade, anunță ANM.

Potrivit meteorologilor, în perioada 14 iulie, ora 10:00 – 15 iulie, ora 9:00, vremea va fi călduroasă, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Pe parcursul zilei de joi, pe de altă parte, între orele 9:00 şi 22:00, disconfortul termic se va menţine accentuat, va fi caniculă, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat, temperatura maximă situându-se în jurul valorii de 35 de grade Celsius.

UPDATE:

”Este foarte probabil ca temperaturile maxime să se apropie de 39-40 de grade pe regiunile vestice și vor fi resimțite peste 40 pentru că vorbim de temperaturi estimate a se înregistra la umbră în adăposturi meteorologice”, avertizează meteorologii, care explică că numele acestui val de căldură din Sahara poartă numele de Bestia africană!

Această masă de aer tropical provine din zona de nord a Africii și aduce cu sine și fragmente de praf saharian într-o concentrație destul de ridicată – a explicat meteorologul Alina Șerban la Antena 3.

Știre inițială:

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) vine cu  o informare meteorologică de ultimă oră. Meteorologii au emis două avertizări de Cod portocaliu şi Cod galben de caniculă şi disconfort termic accentuat.

Codurile sunt valabile în cursul zilelor de miercuri şi de joi în 34 de judeţe, unele zone fiind afectate total, iar altele parţial. Mai exact, potrivit ANM, pe parcursul zilei de miercuri, în judeţele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş şi Caraş-Severin va fi Cod portocaliu de caniculară şi disconfort termic accentuat.

În ceea ce privește temperaturile maxime, acestea vor atinge 36 – 39 de grade Celsius, iar noaptea valorile termice nu vor coborî sub 22 – 20 de grade Celsius.

Pe de altă parte, avertizarea de cod galben de caniculă și de de disconfort termic ridicat este valabil în București, dar și în alta 29 de județe din țară. Potrivit meteorologilor, în aceste zone, valul de căldură va persista, local va fi caniculă, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în cea mai mare parte a ţării.

Totodată, ANM avertizează că începând din după-amiaza zilei de joi (15 iulie), în jumătatea de vest a ţării instabilitatea atmosferică se va accentua.

sursa foto:meteoromania.ro

Vremea se schimbă radical. Prognoza meteo ANM

Dacă miercuri și joi România se va afla sub cod galben și portocaliu de caniculă, vineri, vremea se schimbă radical. Meteorologii anunță vreme instabilă în Maramureş, Crişana şi Banat. În aceste zone, temperaturile vor continua să scadă uşor, iar temporar înnorările se vor accentua şi vor fi averse local torenţiale, intensificări ale vântului, frecvente descărcări electrice şi izolat vijelii şi grindină.

Potrivit ANM, restul României va rămâne sub caniculă. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra între 26 şi 36 de grade, cu cele mai ridicate valori în sudul Munteniei, iar cele minime vor fi cuprinse între 11 grade în depresiunile intramontane şi 24 de grade pe litoral.

Bucureștiul va rămâne în continuare sub caniculă cu disconfort termic accentuat. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat. Meteorologii anunță că temperatura maximă se va situa în jurul a 35 de grade, iar cea minimă va fi de 20 de grade, mai scăzută în zona periurbană.