UPDATE 2: Meteorologii ANM au publicat şi o prognoză pentru municipiul Bucureşti, valabilă până miercuri seara.

Astfel, în intervalul 13 iulie, ora 12:00 – 14 iulie, ora 09:00, vremea  va  fi  călduroasă,  iar  indicele  temperatură-umezeală  (ITU)  va  depăși  pragul  critic  de  80  de  unități  al disconfortului termic. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 34 de grade, iar cea minimă va fi de 18-20 de grade.

Apoi, în intervalul 14 iulie, ora 09:00 – 14 iulie, ora 12:00, disconfortul termic se va menține accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 34 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat.

UPDATE: Prognoza meteo lunară anunță că vom avea parte de caniculă și temperaturi ridicate până la finalul lunii iulie. Vara a venit în adevăratul sens al cuvântului cu disconfort termic accentuat.

Știre inițială

România se topeşte de căldură! Specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) au emis, marţi, două Coduri ce vizează cea mai mare parte a ţării.

Este vorba despre zilele de marţi şi miercuri, 13 şi 14 iulie, potrivit ANM.

Medicii recomandă să nu vă expuneți la soare în această perioadă, mai ales în perioada amiezii. De asemenea, trebuie să vă hidratați consumând suficiente lichide.

Cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi de până la 39 de grade!

Astfel, pentru zilele de 13 şi 14 iulie, ANM a emis un Cod portocaliu de disconfort termic accentuat şi caniculă.

În județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș și Caraș-Severin disconfortul termic va fi accentuat și va fi caniculă. Temperaturile maxime vor fi în general de 37-39 de grade Celsius, iar noaptea valorile termice nu vor coborî sub 22-20 de grade.

În cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat și în zilele următoare, mai transmit meteorologii.

Sursa foto: meteoromania.ro

Cod galben pentru mare parte a ţării

În plus, pentru aceleaşi două zile a fost emis şi un Cod galben de val de căldură, disconfort termic accentuat și caniculă.

Valul de căldură se va intensifica și se va extinde în cea mai mare parte a țării. Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități și local va fi caniculă.

În după-amiaza și seara de marți (13 iulie), pe alocuri vor fi manifestări specifice instabilității atmosferice, la munte, precum și în regiunile estice și sud-estice.

Vom avea o lună iulie mai călduroasă decât în mod normal

Specialiştii ANM au mai publicat şi estimările meteo pentru următoarea lună. Temperaturile vor fi mai ridicate decât media perioadei în luna iulie, ele urmând totuşi să revină la normal în luna august.

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice în săptămâna 12-19 iulie, în toate regiunile ţării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în cele vestice, centrale și nordice.

Regimul pluviometric va fi local excedentar în extremitatea de vest a țării, iar în rest va fi în general deficitar, mai ales în zona Carpaților Orientali și în estul Carpaților Meridionali.

Sursă foto: Dreamstime