Cum va fi vremea la final de săptămână? Ne așteaptă caniculă și furtuni. Au fost surprinși nori asemănători unor tornade

În nord-vestul și sud-estul țării vor fi ploi în zonele de munte. Maximele pornesc de la 28-29 de grade pe litoral și în depresiuni și ating 35-36 de grade în Banat și Oltenia, conform ANM.

În Dobrogea și Bărăgan va fi o zi însorită, cu temperaturi ridicate. Se ating 32 de grade, la umbră, iar raportul temperatura-umezeală depășește pragul critic, de 80 de unități, informează metorologii.

Soarele încălzește rapid atmosfera

În Moldova sudică și în nordul Munteniei, soarele încălzește rapid atmosfera. Temperaturile ajung la 32-33 de grade, la umbră. Totodată, va crește și disconfortul termic. Mai pe seară se vor adună norii și vor aduce câteva averse, cu tunete, fulgere, poate și grindină.

Vremea se încălzește și în jumătatea nordică a Moldovei și în Bucovina. În nordul Transilvaniei și în Maramureș, dimineața va fi plăcută. Totuși, vremea se încălzește pe la amiază. Mai apoi, s-ar putea să vină și o ploaie, iar la noapte temperaturile coboară până la 16-17 grade.

În Banat, temperaturile ating pragul caniculei, iar în Crișana este posibil să plouă în a două parte a zilei. Totodată, în Transilvania este răcoare în depresiuni și sunt doar 10 grade la Miercurea Ciuc. În Oltenia, vremea va fi toridă, cu stres termic accetuat și până la 36 de grade în vestul provinciei. Vântul se intensifică peste zi.

De asemenea, vremea se încălzește în sudul țării, față de ziua precedentă. Temperatutile se opresc sub pragul caniculei, însă va fi multă umezeală și un aer greu de respirat.

Cum va fi vremea în Capitală

Temperaturile vor crește și în Capitală. Pe la amiază se ating 33-34 de grade, la umbră, iar disconfortul termic va crește. Urmează o noapte senină, cu o minimă de 18-19 de grade.

La munte, atmosfera va fi plăcută în prima parte a zilei. După aceea, vor fi nori și va ploua în unele masive. Totodată, vor fi averse, însoțite de fenomene electrice și intensificări ale vântul.

Vremea continuă să fie frumoasă la mare. Maximele din stațiuni ajung pe la 29-30 de grade, iar apă marii va avea o temperatura plăcută, de aproximativ 23 de grade.

Cum va fi vremea luni?

De asemenea, urmează o noapte liniștită, cu cer senin în majoritatea zonelor și câțiva nori prin vestul și sud-vestul României. Cel mai răcoare va fi tot în depresiunile din estul Transilvaniei, iar la Miercurea Ciuc se vor înregistra 11 grade. Totuși, la malul marii vor fi temperaturi ridicate, care nu coboară sub 21 de grade.

Luni, 12 iulie, vremea va fi foarte caldă, cu disconfort termic accentuat și caniculă în sud-vestul țării. Atmosfera devine instabilă în a două parte a zilei și apar ploi torențiale la deal, la munte, dar și în est, sud-est, poate și prin nord-vestul țării.

Vor fi și condiții de grindină, se pot produce vijelii, iar în unele zone se vor strânge cantități mari de apă, în intervale scurte de timp. Maximele termice vor începe de la 27 de grade în Delta Dunariii și în depresiuni; până la 36 de grade în Banat și în zona Olteniei.

Nori asemănători unor tornade, surprinși lângă Timișoara

Un nor fuior, asemănător unei mini tornade, a fost filmat pe un câmp de lângă Autostrada Vestului, în zona Ortișoara, iar un altul la Sag, sâmbătă după-amiază, conform informațiilor transmise de opiniatimisoarei.ro

Primul nor avea câțiva metri înălțime și a ridicat vegetația, în timp ce pâlnia celui de-al doilea a fost vizibilă pe cer. Amintim că județul Timiș s-a aflat sâmbătă după-amiază, până la ora 19:00, sub atenționare de cod portocaliu de furtună, fiind anunțate vijelii, descărcări electrice și grindină.